fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

U Ljubuškom potpisani ugovori vrijedni gotovo 2 miliona KM

U radnoj posjeti Gradu Ljubuškom u srijedu je boravio federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić sa saradnicima povodom potpisivanja ugovora o sufinansiranju projekata koji će biti realizirani na području Hercegovine.

Ugovore s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja ukupne vrijednosti 1.948.000 KM, uz gradonačelnika Vedrana Markotića, potpisali su i predstavnici Grada Širokog Brijega, Općine Grude, Općine Posušje, Župe svetog Mihovila Arkanđela Drinovci, Grada Mostara, Grada Stoca, Općine Čitluk, Općine Neum i Općine Ravno.

Sredstva su iz Proračuna Federacije BiH dodijeljena za sljedeće transfere: „Kapitalni transferi drugim razinama vlasti i fondovima – sudjelovanje Vlade FBiH u sufinansiranju županijskih i lokalnih zajednica – zaštita nacionalnih spomenika“, “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – za projekt utopljavanja zgrada radi uštede energije” i “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – za sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta”.

Ministar Nedić čestitao je potpisnicima ugovora na uspješno podnesenim prijavama za finansijska sredstva i izrazio nadu kako će projekti za koje su dodijeljena sredstva uskoro biti realizirani.

– Želim da se postupci koji slijede, u smislu odabira izvođača i u konačnici izvođenja samih građevinskih radova, čim prije realiziraju kako bi svi ovi projekti bili na korist stanovnicima Hercegovine i jednako tako i cijele Federacije BiH – poručio je Nedić.

U ime potpisnika gradonačelnik Markotić zahvalio je ministru Nediću i Vladi Federacije BiH na dodijeljenim sredstvima među kojima su i četiri projekta za koje je Grad Ljubuški dobio 440.000 KM i to za zaštitu Starog grada (šesta faza obnove) 120.000 KM, za sanaciju potpornog zida u ulici Kasima Gujića i na stadionu Babovac 160.000 KM, za utopljavanje dvorane u Osnovnoj školi Marka Marulića 90.000 KM te za utopljavanje zgrade Gradske uprave 70.000 KM.

– Znamo koliko se radi u svim našim lokalnim zajednicama tako da svaka pomoć koja dolazi s viših razina, Županije Zapadnohercegovačke i Federacije BiH, nam puno znači i zahvalni smo na tome. Mi nastavljamo s obnovom tvrđave herceg Stjepana, skela je već postavljena i nastavljaju se radovi, sanirat ćemo klizište i realizirati projekte utopljavanja dvorane osnovne škole Marka Marulića i zgrade Gradske uprave – rekao je gradonačelnik Markotić.

Uz potpisnike ugovora događaju su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, dopredsjednik Vlade FBiH i ministar finansija Toni Kraljević i predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...