fbpx

U iščekivanju njemačkih tenkova: Ostavke i smjene u vrhu Ukrajine zbog korupcije

od Urednik

Nakon što je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio smjene, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko i zamjenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podnijeli su ostavke, a smijenjen je i zamjenik državnog odvjetnika Oleksij Simonenko.

– Zahvaljujem predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom na povjerenju i prilici da činim dobra djela svaki dan i svaku minutu, napisao je Kirilo Timošenko na Telegramu.

Promjene

O razlozima ostavke nije govorio, međutim, ukrajinski mediji pišu da bi Timošenkova ostavka mogla biti dio kadrovske promjene koju je najavio Zelenski početkom sedmice. Timošenko je bio zadužen za nadgledanje regija i regionalnih politika, a učestvovao je i u izbornoj kampanji Zelenskog kao osoba zadužena za medije i kreativni sadržaj.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu Timošenko je navodno upleten u nekoliko skandala povezanih s korištenjem skupih automobila. Uredba kojom se prihvaća njegova ostavka objavljena je na mrežnoj stranici ukrajinskog predsjednika, a sam Timošenko odbacuje sve optužbe.

Šapovalov, koji je podnio ostavku na dužnost zamjenika ministra odbrane zaduženog za nabavku jedinica hranom i opremom, rekao je da je to učinio zbog medijskih optužbi za korupciju koje on i ministarstvo smatraju neosnovanima. Ured ukrajinskog državnog odvjetnika nije naveo razloge smjene zamjenika državnog odvjetnika, ali se u saopćenju navodi da je odluka u smjeni odraz vlastite želje.

Dok Ukrajinu s jedne strane trese korupcijski skandal, s druge žude za njemačkim tenkovima koji su im potrebni kako bi se probila kroz ruske linije i vratila teritorij.

Stoga je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao jučer Njemačku i saveznike da Ukrajini isporuče borbene tenkove i napredne sisteme naoružanja.

– U ovom ključnom trenutku u ratu moramo Ukrajini obezbijediti teže i naprednije sisteme. I to moramo učiniti brže, poručio je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistoriusom u Berlinu.

Stoltenberg je upozorio da se Rusija priprema za nove ofanzive i rekao da bi saveznici trebali pojačati vojnu podršku Ukrajini.

Naveo je i da je s Pistoriusom razgovarao o isporuci borbenih tenkova Leopard Ukrajini napominjući da je uvjeren da će uskoro doći do rješenja.

Poljska je spremna što prije pomoći Ukrajini, te je jučer zvanično zatražila od Njemačke dozvolu za slanje borbenih tenkova Leopard 2.

Ministar odbrane Poljske Mariusz Blaszczak je apelovao na Njemačku da se pridruži koaliciji zemalja koje podržavaju Ukrajinu tenkovima Leopard 2.

– Ovo je zajednički cilj, jer se radi o sigurnosti cijele Evrope, naglasio je Blaszczak.

Pakt

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je jučer da je Ukrajina predložila Bjelorusiji sporazum o nenapadanju, javila je Belta. Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, objelodanio je navodnu ponudu na sastanku vladinih i policijskih službenika na kojem je također optužio Ukrajinu, bez dokaza, da je dopustila da Zapad koristi svoju teritoriju za obuku i naoružavanje militanata koji mogu destabilizirati situaciju u Bjelorusiji.

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.