fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

U EU nezaposleno skoro 3 miliona mladih

U odnosu na prošlogodišnji maj niža je za 0.1 postotni bod, pokazao je izvještaj evropskog statističkog ureda.

I u EU zadržala se na aprilskom nivou kada je iznosila šest posto, a odražava i stanje u prošlogodišnjem maju. Eurostat procjenjuje da je u EU u svibnju bez posla bilo 13.2 miliona građana, od čega njih 11.08 miliona u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u eurozoni u maju uvećan za 38 hiljada, a u EU za 13 hiljada. Na godišnjem nivou porastao je za tri hiljade u eurozoni i za 163 hiljade u EU, prenosi Index.

Španjija i Grčka jedine su i u svibnju bilježile dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, od 11.7 odnosno 10.6 posto.

Švedska je pak ponovo zabilježila najvišu jednoznamenkastu stopu nezaposlenosti u EU, od 8.4 posto. A blizu je i Finska s 8.2 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u maju iznosila 5.3 posto i bila je niža za 0.1 postotni bod nego u aprilu. Rumunija je sa stopom nezaposlenosti od 5.4 posto, pokazuju tablice.

Najnižu stopu nezaposlenosti ponovno su bilježile Češka i Poljska, od 2.7 odnosno tri posto. Slijede Malta i Slovenija, s 3.2 posto, te Njemačka i Nizozemska, s 3.3 odnosno 3.6 posto.

Visoka nezaposlenost mladih
U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je u maju 14.2 posto, kao i u aprilu, prema blago podignutoj vrijednosti.

Što se tiče EU, bila je niža za 0.1 postotni bod u odnosu na blago podignutu vrijednost u aprilu, kliznuvši na 14.4 posto. U maju lani iznosila je na oba područja 14.2 posto, prema tablicama statističkog ureda.

Statističari procjenjuju da je u EU u maju bez posla bilo 2.83 miliona mladih. Od čega gotovo 2.3 miliona u eurozoni.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine broj nezaposlenih mladih uvećan je za 32 hiljade u eurozoni i za 80 hiljada u EU.

Dvoznamenkasta većina
Španija je i u maju, prema dostupnim podacima, bilježila najvišu stopu nezaposlenosti među mladima, od 26.6 posto. Slijedi Švedska sa stopom nezaposlenih od 24,1 posto.

Blizu su Grčka i Portugal s 23.8 odnosno 23 posto, te Slovačka i Italija gdje je iznosila 20.6 odnosno 20.5 posto.

Čak 15 zemalja EU bilježilo je u maju dvoznamenkaste stope nezaposlenosti mladih, prema podacima kojima je Eurostat raspolagao.

Daleko najnižu stopu nezaposlenosti mladih bilježila je pak i u maju Njemačka, od šest posto. Slijede Irska i Češka sa 7.7 odnosno 8.7 posto, pokazuju tablice.

Hrvatska, Belgija, Kipar, Rumunija i Slovenija nisu obavezni dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...