fbpx
BiH

U Domu naroda Parlamenta FBiH konstituiranje klubova naroda

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvaćen je izvještaj Privremene mandatno-imunitetske komisije, a data je i pauza kako bi se konstituirali klubovi naroda.

Predsjedavajući Doma u dosadašnjem sazivu Tomislav Martinović koji predsjedava konstituirajućom sjednicom dao je pauzu kako bi se obavile aktivnosti u vezi konstituiranja klubova naroda, izbora predsjednika i eventualno zamjenika predsjednika klubova, te predložili kandidati za predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih Doma naroda.

Martinović je podsjetio i na obavezu da su delegatski klubovi dužni nominirati kandidate za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, kako bi se mogle blagovremeno proslijediti Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) radi daljih postupaka i provjera.

Također je podsjetio i na obavezu da se izvrše nominacije za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Dnevni red se, kako je dodao, na današnjoj sjednici neće moći završiti, pa će taj posao biti obavljen u nastavku ove sjednice koja je planirana sredinom iduće sedmice.

Danas bi se, kako rekao Martinović, trebalo dogovoriti i o planiranju sjednice Doma naroda na kojoj bi se razmatrali pristigli finansijski planovi i budžet FBiH za 2023. godinu.

– Po našim projekcijama, budući da je Predstavnički dom zakazan za 25. januar, mi bi svoju sjednicu trebali planirati 27. januara, ali ćete o tome biti blagovremeno informirani – najavio je Martinović.

Novoizabrani delegati prethodno su na današnjoj konstituirajućoj sjednici prihvatili mandate i položili svečanu zakletvu.

Izvor

Oznake: BiH

Vezani članci

Vijesti