TVRDE DA JE SVE OK, ALI… / Zašto je pod hitno zatvoren vojni biološki laboratorij u kojem od ebole i antraksa rade biološko oružje. Još pamtimo kada je njihov mikrobiolog ljudima slao psima s antraksom

8

 

Istraživanja u američkom vojno-medicinskom objektu Fort Detrick obustavljena su nakon hitnog naloga koje je izdao američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Riječ je o jednom od centara američkog programa biološkog oružja, zbog problema u novom sistemu za dekontaminaciju otpadnih voda. Tako da je tom objektu, na zahtjev CDC-a, oduzeta licencija za istraživanja smrtonosnih virusa poput ebole, malih boginja i antraksa.

 

iStock

 

To je odlučeno jer je inspekcija utvrdila brojne probleme u ovom objektu koji se odnose na novi sistem za dekontaminaciju otpadnih voda, a koji baza koristi otkada je postrojenje za sterilizaciju parom, koje su prethodno koristili, oštećeno tijekom oluje prošle godine. 

 

Iako je američki program biološkog oružja i zvanično zatvoren 1969. godine, u Fort Detricku su i dalje obavljanja “obrambena istraživanja” određenih smrtonosnih patogena.

 

Glasnogovornica laboratorija Caree Vander Linden izjavila je da usprkos nalogu da se zaustave sva daljnja istraživanja nije bilo curenja opasnih materija ili prijetnji po javno zdravlje.

 

Reuters

 

No, čini se da taj vojni laboratorij baš i nema neku zaštitu ili bolje rečeno provjeru, što je uistinu neobično. Dovoljno je da se sjetimo slučaja iz 2001. godine kada je širen antraks u SAD-u putem pisama, što je izazvalo neviđenu histeriju među ljudima. Nakon sedmogodišnje istrage FBI je otkrio da samo jeda osoba odgovorna za takav biološki napad, a to je bio vojni mikrobiolog Bruce Ivins, koji je bio kao što vjerojatno i pogađate bio zaposlen u vojnom laboratoriju Fort Detrick u Marylandu.

 

Pisma s otrovnom supstancom slao neposredno nakon terorističkih napada na Ameriku, koji su se dogodili  11. rujna 2001. godine, a od njih je stradalo petero osoba, a 17 je inficirano.

 

Ivins je 18 godina radio na cjepivu protiv te zarazne bolesti, a istragom je utvrđeno da je on  imao pristup sredstvu koje vlažne bakterije antraksa pretvara u suhi prah, a u tom obliku je ova smrtonosna bolest slana putem pisama.