Connect with us

Zanimljivosti

Turkinja ušla u Ginisovu knjigu rekorda: Rumejsa Gelgi je najviša žena na svijetu

Objavljeno

na

Rumejsa Gelgi (Rumeysa) iz Turske, visoka dva metra i 15 centimetara najviša je žena na svijetu i time je još jednom ušla u Ginisovu knjigu rekorda, javlja Anadolu Agency (AA).

Gelgi (24) iz Karabuka, dijagnosticiran je Weaverov sindrom, rijedak genetički poremećaj koji karakterizira prekomjeren rast. Ona je u razgovoru za “Anadoliju” podsjetila je kako je 2014. godine dobila titulu najviše tinejdžerke na svijetu. Kazala je kako je podnijela zahtjev za novo mjerenje i dobivanje titule najviše žene na svijetu.

– Moja visina je ponovo izmjerena. Rekord je potvrđen. Ponosna sam što sam drugi put svjetska rekorderka – rekla je Gelgi.

Gelgi je 2014. godine bila visoka dva metra i 13 centimetara, a njena visina na posljednjem mjerenju iznosila je dva metra i 15 centimetara.

Oglašavanje

Zanimljivosti

Najskuplji konj iz BiH prodat za čak 350.000 eura

Objavljeno

na

Od

Kupovina konja velika je investicija, pogotovo ako kupujete konja za utrke i ako je taj konj uzgojen u nekoj drugoj zemlji. Cijene dostižu i stotinu hiljada eura, piše Klix.

Konjički klub Jedinstvo, kaže, postoji od 1952. godine, a Zijad Tahrić je posao naslijedio od starih ljubitelja konja, zajedno sa svojim saradnicima.

“Godišnje imamo dvije značajne utrke koje organizujemo, jedna je u maju, koju održavamo već 12 godina, i ona je posvećena našem počasnom predsjedniku, a druga – Memorijal Alije Izetbegovića, koji već 19 godina organizujemo u augustu. Trenutno imamo četiri konja, kupujemo ih uglavnom u Engleskoj ili Francuskoj”, kazao je Tahrić ua Klix.

Konje, pojasnio je, kupuju na aukcijama, a cijene zavise od toga kakvog konja tražite. Tako se slabiji konji mogu kupiti za od hiljadu do pet hiljada eura, dok je cijena klasnih konja od deset do stotinu hiljada eura.

“Konji koji se uzgoje u Bosni i Hercegovini su dobri, ali oni nisu tako skupi. Njihove cijene su otprilike po desetak hiljada KM. Konje u BiH je puno zahtjevnije uzgojiti, jer mi nemamo ni kvalitetnu struku ni uslove kakve imaju u drugim zemljama, gdje konji čim se oždrijebe budu podvrgnuti jakim veterinarskim kontrolama, a i tokom njihovog uzgoja daju im sve što je potrebno jednom sportskom konju da postane klasni konj. Stoga, domaći konji uglavnom ostaju u BiH, oni se koriste za trke dok su zdravi, a kada se povrijede ili oslabe, onda oni idu za rekreativno i terapijsko jahanje”, kaže Tahrić.

Razlika između bosanskohercegovačkog i uvoznog konja, dodaje, velika je, a pogotovo se ona primijeti na trkama, kada se domaći konji uglavnom koriste za utrke na kraćim stazama, dok uvozni trče duže utrke i uglavnom ostvaruju dobre rezultate.

Tahrić se prisjetio jednog konja koji je bio u BiH, a koji je trčao utrke u Mađarskoj i pobjeđivao na svakoj, zatim je i u Njemačkoj pobijedio na dvije utrke, nakon čega je njegova cijena znatno porasla. Njegov vlasnik bio je Slobodan Jovanović iz Bijeljine.

“Za njega su se interesovali i u Japanu, Australiji, Dubaiju, gdje su na utrkama nagrade milionske, a sada je on u Australiji, gdje trči na Australian cupu. Ovaj konj prodat je za 350.000 eura i najskuplji je koji je prodat”, istakao je Tahrić.

 

Klix

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Mladić iz Indonezije oženio kuhalo za rižu pa se razveo nakon četiri dana

Objavljeno

na

Od

Indonežanin Anam iz Magelanga objavom fotografija sa bizarne svadbene ceremonije na Facebooku obznanio je svoje vjenčanje sa kuhalom za rižu.

Fotografije prikazuju Anama u tradicionalnom bijelom svadbenom odijelu, dok je njegova električna “nevjesta” imala zakačen bijeli veo.

Vjenčanja sa bizarnim predmetima očito su postala trend među korisnicima raznih društvenih mreža. Slično kao na pravim ceremonijama, brak je zapečaćen poljupcem. Anam je također objavio pohvale za svoju “idealnu” suprugu, uz opis slike “poštena, tiha, poslušna, ne priča puno, zna kuhati”.

Međutim, to nije bio kraj bizarnosti kada je u pitanju ovo vjenčanje. Nakon četiri dana Anam je objavio da je ipak odlučio prekinuti brak i razveo se od kuhala za rižu, kazavši da je bilo previše teško izdržati pritisak.

Rekao je da je to bila “teška” odluka te je priznao da za njega ne postoji savršen partner.

 

Klix

Nastavite čitati

Najčitanije