fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Turista šokiran cijenom sladoleda u Dubrovniku: “Ovoliko nisam nigdje platio”

Brojni građani se sve teže navikavaju na visoke cijene nekih osnovnih proizvoda na hrvatskoj obali, a jedan turist je pogubio konce kada je vidio koliko je platio sladoled u uvijek ekskluzivnom Dubrovniku.

Naime, prema objavljenom računu, ovaj gost iz Dalmacije je platio 15,60 eura za četiri kugle sladoleda, što znači da je svaka kugla koštala 3,90 eura, odnosno skoro osam KM.

Ovo nije ni prvi ni zadnji put da imamo praksu slikanja visokih računa uz oštre kritike. Uglavnom se govori o cijenama smještaja i hrane, a kako je krenulo ni ovog ljeta neće biti “mira” kada su u pitanju cijene.

Kada govorimo o uzrocima, oni su višestruki. Ipak, niko ne može opovrgnuti kako je inflacija glavni motor-pokretač ovakvih trendova.

Prema posljednjim procjenama Državnog zavoda za statistiku, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj za maj iznosi 3,3 posto.

Gledajući podatke Eurostata, koji nam po drugoj metodologiji pripisuje nešto veću stopu inflacije, rast cijena u Hrvatskoj je drugi najveći u eurozoni, izvijestio je portal Direktno.hr.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Biznis

Azijsko-pacifička tržišta bila su u porastu u utorak, nakon S&P 500 a Nasdaq Composite zatvorio je na rekordno visokim nivoima tokom noći, s japanskim...