fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Trojka: Svi koji zagovaraju slabljenje OHR-a idu na ruku planovima Putina i njegovih satelita

  • Stranke Trojke (SDP, NS, NiP) oglasile su se s porukom podrške Uredu visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, te kritikovali države Evropske unije koje podržavaju slabljenje ove institucije.

Iz Trojke kažu da u potpunosti stoje iza rada visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

“U svjetlu posljednjih dešavanja, Trojka izražava punu podršku radu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao temeljne institucije Dejtonskog sporazuma i najznačajnijeg formalnog društvenog autoriteta i korektiva.
Svi koji zagovaraju slabljenje OHR-a idu na ruku planovima Putina i njegovih satelita na vlasti u Srbiji i entitetu RS. Zato posebno iznenađuje ako takve pozicije zagovaraju članice EU koje se deklarativno protive agresiji na Ukrajinu i Putinovom režimu”, saopštili su iz ove koalicije.
Kažu i da je indikativno da se o ovome priča kada se najavljuje “vraćanje nadležnosti entitetima”, za koje kažu da je neustavno i da će OHR morati da reaguje.
Dalje su rekli da je odluka visokog predstavnika da nametne izmjene izbornog zakona “najznačajniji iskorak u demokratizaciji” ovog procesa od osamostaljenja BiH.
“Iako žalimo što izmjene Izbornog zakona BiH nisu usvojene kao rezultat unutrašnjeg dogovora, to ne umanjuje značaj i nužnost izmjena koje su stupile na snagu. OHR jeste dio pravnog poretka ove države upravo kao institut koji ima ulogu da poduzme korake ka uspostavi demokratskog društva onda kada je to onemogućeno kroz domaće institucije destruktivnim djelovanjem pojedinih struktura unutrašnjeg poretka.
Izmjenama Izbornog zakona BiH vraćen je integritet i vjera u institut poštenih izbora čiji rezultat mora biti odraz istinske volje glasača, što je osnovni princip demokratije”, kažu iz Trojke.

Navode i da je urađen veliki posao na EU putu Bosne i Hercegovine u prethodnom periodu, te su pozvali svoje partnere na državnom nivou da se nastavi s ovim radom.

“Napominjemo da je u zadnjih godinu dana napravljen značajan broj unutrašnjih reformi koje su usaglašene i koje predstavljaju veći napredak države nego u proteklih deset godina prethodne vlasti, kako je to prepoznala i predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen.

S tim u vezi, pozivamo partnere na državnom nivou na hitno usvajanje državnog budžeta, kao ključnog preduslova za pristupanje finansijskom bazenu od 1 milijarde KM pristupnih fondova. Za usvajanje budžeta nema prepreke, a sva druga otvorena pitanja raspodjele sredstava mogu biti predmetom dogovora u skladu sa zakonom i po precizno utvrđenim metodološkim principima.

Jedan od preduslova za to je i stabilizacija institucija, okončanje procesa imenovanja sudija Ustavnog suda BiH. Također, ključno je fokusiranje entiteta na međusobnu saradnju i podršku državi na putu ka EU, što je njihova ustavna obaveza, što podrazumijeva obustavu svih antidejtonskih, separatističkih inicijativa”, saopštili su.

Za kraj su pozvali sve članice EU, kao i SAD te Veliku Britaniju, da podrže OHR javno.

“Pozivamo sve činitelje internacionalnog poretka, a naročito EU, SAD i Veliku Britaniju, tradicionalne partnere i prijatelje BiH da javno artikulišu poruke nedvosmislene podrške OHR-u. U trenutnim okolnostima, presudno je da precizno identifikuju i prepoznaju sve one koji doprinose EU putu države, kao i one koji usporavaju i sprečavaju dalji razvoj države i destabilizuju prilike u zemlji i regiji”, rekli su iz Trojke.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Podsjećati i opominjati, cilj je i poruka ilustratora i strip crtača Admira Delića, producenta na Al Jazeeri Balkans, koji već godinama ilustracijama prikazuje strahote...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...