fbpx
Vijesti

Trišić: Tužilaštvo BiH uložilo na desetine materijalnih dokaza

Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Mersudin Pružan, tužilac u zamjeni, uložio je u sudski spis odluku o razoružavanju građana na području općine Bratunac iz 1992. godine, te naredbu za Krizni štab na Sokocu kojom se traži da osiguraju šlepere za prevoz zarobljenika.

Državno tužilaštvo uložilo je i odluku i spisak vojnika kojima su isplaćene naknade za maj 1992. godine, te dopis komandi garnizona u kojem se traži da se popuni bataljon u Bratuncu.

Pružan je uložio i dopis Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o nestalim osobama iz 2015. godine, te knjigu iz Doma zdravlja u Visokom o ratnim povredama osoba iz Bratunca.

Pored toga, Tužilaštvo BiH uložilo je na desetine dokaza o ekshumacijama posmrtnih ostataka, fotodokumentaciju i izvještaje s lokacija Blječeva, Suha, Glogova, lokacije rudnika cinka “Sase” i u naselju Redžići/Mihaljevići.

U sudski spis uvrštene su i skice s lica mjesta Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) s lokacije Blječeva.

Pružan je uložio i dokaze o smrti, ekshumaciji i identifikaciji za Ahmeda Huseinovića, Selmu Ibiševića, Redžu Arifovića, Redžu Sulejmanovića, Ćamila Ramića, Ramu Karića, Hajrudina Čomića, Ibrahima Mešića i Mustafu Mujkanovića.

Branilac Miodrag Stojanović prigovorio je na dokaze koji se odnose na ekshumacije u grobnicama na lokacijama Suha, Glogova, rudniku “Sase” te u naselju Redžići/Mihaljevići.

“Ovim dokazima se protivim jer oni ne mogu na ovakav način biti uvedeni u spis, jer nisu dio optužnice, niti predmet nalaza i mišljenja vještaka”, rekao je Stojanović.

Milan Trišić je optužen da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. februar, kada će Tužilaštvo BiH nastaviti sa iznošenjem materijalnih dokaza.


Post Views: 11

Izvor

Oznake: Vijesti

Vezani članci