Povežite se sa nama

Lifestyle

Tri puta mjesečno sve biljke zalijte vodom i kvascem

Objavljeno

-

Ako se biljke nalaze u neodgovarajućim uslovima, to nam pokazuju promjenom na listovima, usporenim rastom, sušenjem cvjetova, zakržljalim korjenom. To su prvi znaci koje nam biljka šalje da joj je potrebna naša pomoć. Da bi se to izbjeglo, u određenim periodima biljkama se daje prihrana. Riječ je o rastvoru koji može biti prirodnog ili vještačkog porijekla i u sebi sadrži niz elemenata koji su biljci potrebni. Sastojci koji prirodnog porijekla pozitivno utječu na biljke a i na okolinu, lako se prave a i dostupni su svima.

Prihrana biljaka kvascem pozitivno utječe na njihovu ljepotu i zdravlje. U kvascu se nalaze bakterije, koje nemaju samo moć da daju fine i ukusne poslastice, već i povoljno utječu na rast i razvoj biljke. Kvasac u sebi sadrži niz fitohormona i auksina i vitamine iz B grupe. Kvasac ima moć bubrenja tj deljenja ćelija i tako tijesta narastu. Ista situacija je i kod biljaka. Kvasac podstiče razvijanje ćelija i rast biljke.

Hormoni koji se nalaze u kvascu djeluju na niz mikroorganizama u zemljištu i podstiču njihov rad, a vitamin B utiče na to da listovi budu bujniji, postaju zeleniji, krajevi se ne suše. Cijela biljka je vitalnija i jača. Da bi se to postiglo prihranjuje se dva do tri puta mjesečno. Preporučuje se u ljetnjim mesecima svake sedmice,a preko zime dva puta mjesečno. Važno je da vremenski razmak između dvije prihrane bude isti, pošto se onda tako biljke naviknu i mogu sebi da odrede kada i koliko mogu da potroše hranjiva do druge prihrane.

Način pripreme rastvora

Za pravljenje ove prihrane je potrebno jedno malo pakovanje kvasca od 50 g, 5 kafene kašike šećera i 5 l mlake vode. Sve to pomešati i ostaviti da odmori dva do tri sata. Poslije opet promiješati i rastvor je spreman za zalivanje. Preporučuje se da se napravi onoliko litara koliko je potrebno za zalivanje. Ostavljanje prihrane za kasnije podstiče razvijanje štetnih organizama. Sa ovim rastvorom se takođe može zalivati baštensko cvijeće.

Oglašavanje

Lifestyle

Bajramski paketići za stotine mališana u Izbjegličkom centru Salakovac (FOTO)

Objavljeno

-

Od

Delegacije triju džemata u bjelopoljskoj kotlini nadomak Mostara nakon što su u predbajramskim danima obradovale stotine mališana bajramskim paketićima, danas su isto učinile i u Izbjegličkom centru Salakovac

Delegacije triju džemata u bjelopoljskoj kotlini nadomak Mostara nakon što su u predbajramskim danima obradovale stotine mališana bajramskim paketićima, danas su isto učinile i u Izbjegličkom centru Salakovac, javlja Anadolu Agency (AA).

Tamo je trenutno smješteno 51 dijete i svi oni danas su se obradovali bajramskim darovima od strane domaćina.

“Uz pomoć dobrih ljudi i prijatelja naših mekteba proširili smo akciju i napravili 700 paketića koje smo hvala Bogu s današnjim danom podijelili našim mališanima. S obzirom da je vrijeme pandemije koronavirusa, odlučili smo se da djecu ne okupljamo na jednom mjestu, već smo pokucali na njihova vrata i obradovali ih. Osim djece, oduševljeni su bili i njihovi roditelji“, izjavio je nakon današnje posjete Salakovcu imam u džematu Podgorani-Prigrađani-Humi, Admir ef. Čopelj.

Prethodnih dana podijeljeno je 700 bajramskih paketića djeci muslimanske vjeroispovijesti u bjelopoljskoj kotlini, uzrasta od dvije do devet godina. Ovo, inače, nije prva akcija ove vrste u ovom dijelu Mostara.

Nastavite čitati

Lifestyle

Kefir snižava krvni pritisak

Objavljeno

-

Od

Kefir je gusto probiotičko mlijeko koje je odlično za digestivni trakt i održavanje pozitivnih  bakterija. Prethodna istraživanja pokazala su da neuravnoteženost bakterija u probavnom sistemu može izazvati visok pritisak kod nekih ljudi. S druge strane, dokazano je da probiotici smanjuju krvni pritisak, ali na koji način, do sada nije bilo poznato.

Istraživački tim s Univerziteta Obrun u Alabami, u saradnji s Univerzitetom Vila Velja iz Brazila, napravio je eksperiment u kojem su učestvovale tri grupe ljude da bi otkrili na koji način tačno kefir može sniziti krvni pritisak.

Jedna grupa je imala hipertenziju i pila je kefir, druga grupa je imala hipertenziju i nije pila kefir, treća grupa je imala normalan krvni pritisak i nije pila kefir. Nakon devet sedmica ispijanja kefira, ispostavilo se da je prva grupa imala niži nivo endotoksina, niži krvni pritisak i poboljšanu propustljivost crijeva u poređenju s grupama koje nisu pile kefir.

Osim toga, redovno ispijanje kefira obnovilo je prirodnu ravnotežu četiri različite bakterije u crijevu i enzimu u mozgu neophodnom za normalno funkcioniranje nervnog sistema, što ukazuje na to da nervni i digestivni sistemi rade zajedno da bi smanjili hipertenziju.

Nastavite čitati

Najčitanije