fbpx
Vijesti

Traktori na ulicama: Poljoprivrednici blokirali granični prelaz u Orašju

Granični prelaz Orašje-Županja blokiran je od 10 sati danas od strane poljoprivrednika koji od jučer demonstriraju na magistralnoj cesti Orašje – Tuzla.

Udruženje poljoprivrednika Orašje odlučilo se na ovu mjeru jer obećana federalna podrška za pšenicu rod 2022/2023. nije isplaćena.

– Za ovogodišnji urod obećane su nam potpore od Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 400 do 600 KM po posijanom hektru pšenice i dokle god taj novac ne bude na računima poljoprivrednika, ostajemo na prosvjedima, kazao je predsjednik Udruženja Perica Marošević, prenosi RadioOrašje.

Traktori se nalaze neposredno pred graničnim prelazom, tako da je cesta prema Tuzli slobodna i saobraćaj se za sva vozila odvija neometano. Hitni slučajevi će biti propuštani tokom blokade Graničnog prelaza.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH je saopćilo da je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić obavijestio Vladu Federacije BiH o dopisu i zahtjevima koji su upućeni ovom resornom ministarstvu, a u kojem poljoprivrednici navode da će istrajati u protestima i blokadama cestovnih komunikacija i graničnog prelaza sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Naglašeno je da je potrebno kroz konstruktivan dijalog iznaći najbolja rješenja u interesu poljoprivrednih proizvođača, a vodeći računa o realnim mogućnostima. Zaključeno je da će premijer Vlade FBiH, dopremijer i federalni ministar finansija te federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naredne sedmice zakazati sastanak sa Udruženjem poljoprivrednika iz Orašja kao i sastanak s premijerom i ministrom poljoprivrede ŽP a sve s ciljem iznalaženja prihvatljivih rješenja za poljoprivredne proizvođače, navode u ovom Ministarstvu.

Izvor

Oznake: Izdvojeno, Vijesti

Možda vas zanima