Povežite se sa nama

Biznis

Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

Objavljeno

-

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Uskoro okolišna dozvola za Aerodrom Bihać

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na javni uvid javnosti prijedlog rješenja o okolišnoj dozvoli za izgradnju aerodroma u Bihaću. Primjedbe, sugestije i mišljenja na prijedlog rješenja o okolišnoj dozvoli mogu se dostaviti na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma u pisanom obliku u roku od 15 dana, počevši od 3. septembra.

  1. Investicije u RMU Banovići 34 miliona KM

Iako je planom poslovanja za prvu polovinu godine u Rudnicima mrkog uglja Banovići bio predviđen gubitak od četiri miliona i 200 hiljada KM, menadžement je zajedno s radnicima uspio sanirati štete i ostvariti dobit od 1,2 miliona KM. U ovoj godini planirane su nabavke u vrijednosti od 34 miliona i 170 hiljada.

  1. Jahorina najveće gradilište na Balkanu

Predstavnici Olimpijskog centra “Jahorina” predstavili su direktoru Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manueli Nesl i ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staši Košarcu rekordne rezultate u ljetnoj sezoni.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek kazao je da se na Jahorini trenutno gradi 200.000 metara kvadratnih hotelskih kapaciteta, što je najveće gradilište na Balkanu.

  1. BCX pokreće prvu kripto berzu u BiH

Prva kripto berza u BiH počet će s radom 14. septembra, u okviru BCX kripto mjenačnice koja već dvije godine kontinuirano radi na razvoju tržišta digitalne imovine u BiH.

BCX kripto berza označava veliki korak naprijed ka stvaranju novog i sopstvenog tržišta digitalne imovine u BiH i regionu, koje nije zavisan od stranih berzi.

  1. Bh. kompanija gradi “Covid bolnicu” u Beogradu

Nova „Covid bolnica“ u Batajnici kod Beograda, koja se gradi u okviru vojnog kompleksa „Zemun ekonomija”, bit će puštena u rad kao što je i predviđeno do 1. decembra.

Bolnica će imati 1.000 kreveta. U toku je montaža armiranobetonske konstrukcije za objekat Intezivne njege, za koju je zadužena firma Baupartner iz Lukavca. Objekat intezivne njege je površine 7.042 m2 (prizemlje plus tri sprata).

  1. Položen kamen temeljac za projekat od 15 miliona KM

Polaganjem kamena temeljca u Živinicama označen je početak izgradnje najveće investicije u poslijeratnoj historiji Grada Živinice sanitarne regionalne deponije “Eko-Sep”. Vrijednost projekta iznosi 15 miliona konvertibilnih maraka, od čega su sredstva u iznosu od 10 miliona KM osigurana kao zajam od Evropske banke i 5 miliona KM grant sredstava.

Postavljanjem kamena temeljca označava se početak izgradnje regionalne deponije „Eko-Sep“ Živince, čiji je rok za izgradnju trinaest mjeseci. Izvođač radova je austrijska firma Štrabag.

  1. “Novi” Aluminij isplatio prve plate, gigant se diže iz pepela

Kompanija “Aluminij Industries d.o.o.” je isplatila prve plate radnicima koji rade na ponovnom pokretanju proizvodnje u pogonu ljevaonice. Tokom avgusta “Aluminij Industries” je u radni odnos primio 22 bivša radnika društva “Aluminij d.d.”, koji su dobili prvu platu.

Nadalje, već je započelo zapošljavanje dodatnog broja uposlenika prema planu zapošljavanja za mjesec septembar, u sklopu kojega se do kraja mjeseca planira zaposliti dodatnih 52 radnika.

  1. Svjetsko a naše: Firma iz Jelaha otvorila novi pogon

Firma “Inžinjering 1” iz Jelaha ove sedmice je svečano otvorila novi pogon namijenjen za proizvodnju i pravljenje koševa od armature maksimalne dužine do 18 metara i prečnika fi 1500 proizvođača Schnell.

Ovu firmu je osnovao Ahmet Hujdur 1990. godine kao samostalnu firmu za projektovanje, izvođenje i nadzor građevinskih radova. U proteklih 30 godina kvalitetnim radom su učvrstili poziciju na tržištu i postali prepoznatljivi kao pouzdan partner u oblasti građevinskih radova. U firmi je zaposleno stotinjak radnika.

  1. Investicija od 5 miliona KM u Šamcu

Kompanija “Agreks” iz Donjeg Žabara investira 5 miliona KM u gradnju pet farmi u Šamcu u koje će, kada budu završene, useliti 150.000 koka nosilja. Farme se grade na zatvorenom prostoru od 9.000 metara kvadratnih. Završetak gradnje i početak useljavanja predviđen je za 2021. godinu, a bit će zaposlen određeni broj radnika s područja opštine Šamac.

– Ovdje podižemo kompleks koji će, kada bude završen, biti jedini u BiH koji će ispunjavati sve propisane uslove za izvoz jaja na tržište EU – rekao je direktor firme Predrag Miličić.

  1. Mladi poduzetnik otvorio pogon kraj Sarajeva, izvozi na dva kontinenta

U Podlugovima je pokrenut pogon firme “23. Mart” na čijem čelu se nalazi mladi poduzetnik Alen Mašić, a koja se bavi obradom mesnih nus-proizvoda. Kompanija svoje proizvode izvozi na dva kontinenta. Sirovinu otkupljuje od regionalnih mesnih industrija, a izvozi u Tursku, kao i u azijske zemlje.

U zemljama Dalekog istoka, Turske kao i drugih zemljama Azije proizvodi ove firme veoma su popularni u ljudskoj ishrani, iako je to nama malo čudno. Umjesto što uništavamo i bacamo mesni otpad većina se može iskoristiti i preraditi i izvoziti tamo gdje se on koristi. Trenutno je u ovoj firmi uposleno oko 20 radnika a planiraju se i nova upošljavanja.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Biznis

Sa novim investicijama po nove zlatne medalje: Evropska unija pomaže modernizaciju vinarstva

Objavljeno

-

Od

Trebinje. Septembar. Berba grožđa je u punom jeku. Na 30 hektara vinograda vinarije “Podrumi Vukoje 1982” užurbano se radi od ranog jutra kako bi se izbjegle visoke temperature, te obavila berba. Sa preko 150 zlatnih medalja na domaćim i međunarodnim vinskim takmičenjima i vinogradom starim 125 godina, ova vinarija je po svojoj kvaliteti prepoznatljivo ime, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i na tržištima diljem svijeta.

“Mi smo vinarija koja se bavi isključivo vrhunskom proizvodnjom vina i tu smo lider u Bosni i Hercegovini. Ali da bismo ostali na tom mjestu, moramo kontinuirano ulagati u nove tehnologije i pratiti svjetske trendove”, govori Radovan Vukoje, vlasnik vinarije “Podrumi Vukoje 1982” tokom kratkog predaha u poslu.

Baš ta želja da se ide ukorak sa svjetskim trendovima, ponukala je Radovana da se prijavi na javni poziv projekta Evropske unije EU4Business za bespovratnu podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Tokom opsežnog i detaljnog procesa odabira korisnika podrške, razmotren je prijedlog investicije za modernizaciju proizvodnje koju je predložila vinarija, a čija ukupna vrijednost iznosi skoro 400 hiljada KM. Kroz EU4Business projekat, odobrena su bespovratna sredstva za sufinansiranje investicije od oko 197 hiljada KM. Investicija u modernizaciju proizvodnje uključuje nabavku niza mašina i opreme za vinariju, poput: muljače i ruljače, pumpe za transport, pneumatske prese, filtera za vino, pumpe za pretkanje, spremnike za hlađenje, cijevnog sistema za hlađenje grožđa, prebirnog stola, te hrastove bačve.

“Ova oprema će nam pomoći da sve ono što dobijemo u vinogradu što kvalitetnije pretočimo u samu vinariju i naš prepoznatljivi proizvod” govori Radovan Vukoje. “Ozbiljan smo proizvođač, mnogo smo uložili i naših sredstava i nadamo se da ćemo napraviti jednu veliku priču u budućnosti.”

Pored poboljšanja kvaliteta proizvodnje, ova investicija je omogućila zapošljavanje novih radnika, a u budućnosti se očekuje i povećanje produktivnosti, te rast prihoda.

Dvadesetdevetogodišnji Zdravko Milinović novi je zaposlenik vinarije. Zaposlen prije dva mjeseca, njemu je ovo prvi posao u sektoru vinarstva. “Uvijek sam gajio ljubav prema vinu i sada sam dobio priliku da radim u vinariji” objašnjava Zdravko, koji je oženjen i otac jedne djevojčice. Sa entuzijazmom priča o svom novom poslu: “Najvažnije je da je posao zanimljiv i da se radi s ljubavlju”. Zajedno sa ostalim kolegama već je počeo sa obukom za rad na novim mašinama.

Radovan ima dosta planova za budućnost vinarije, a jedan od njih je i ulaganje u ruralni turizam. “Naš vinograd je veoma specifičan: star je 125 godina i to je najbolji vinograd za žilavku, našu jedinu autohtonu sortu grožđa. Austrougari su ga posadili i vina iz ovog vinograda su se slala na carski dvor. Tako da on ima jednu lijepu historijsku građu koju želimo da valorizujemo kroz turizam”.

EU4Businessje projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekat vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit(GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od aprila 2018. do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja – Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Biznis

Alan Sumina i Zoran Vučinić su firmu osnovali s dva kompjutera, danas su je prodali za 148 miliona dolara

Objavljeno

-

Od

Poznata hrvatska IT kompanija Nanobit postaje dio švedske Stillfront grupe, jedne od vodećih svjetskih gaming kompanija, objavio je danas Nanobit te okrio detalje dogovora.  Kako navode, Stillfront će kupiti 78 posto udjela kompanije za 100 miliona dolara, a nakon dvije godine kupit će ostatak udjela. Ukupan iznos za koji će biti prodana poznata hrvatska kompanija iznosit će 148 miliona dolara.

“Nanobit postaje dijelom švedske Stillfront grupe, jedne od vodećih svjetskih gaming kompanija u free-to-play segmentu. Transakcija će biti provedena u dvije tranše, pri čemu će Stillfront najprije kupiti 78% udjela za 100 miliona dolara. Nakon dvije godine, Stillfront će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će ovisiti o kretanju dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) Nanobita u finansijskim godinama 2021. i 2022. Ukupan iznos koji će Stillfront platiti na kraju transakcije bit će do 148 miliona dolara, prilagođeno za stanje gotovine”, navodi se u saopćenju kompanije koje prenosi Večernji list.

Stillfront je vodeća free-to-play kompanija koja okuplja 14 gaming studija diljem svijeta. Zapošljavaju više od 800 zaposlenika, a glavna tržišta su SAD, Njemačka, Bliski istok i Sjeverna Afrika te Francuska i Kanada. Sjedište je u Stockholmu, a kompanija je javno izlistana na Nasdaq First North Premier Growth Marketu.

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez ureda i samo s dva kompjutera.

Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenika te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca.

Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 miliona puta, a na mjesečnom nivou ih igra preko 10 miliona aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.

Najutjecaniji svjetski mediji Nanobit već niz godina svrstavaju na liste najbrže rastućih kompanija Evrope,

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije