fbpx
Vijesti

Tihe pobjede: Zaštita zviždača na Zapadnom Balkanu sazrijeva

Ovo su neki od brojnih uspjeha ostvarenih na osnovu novih sistema zaštite zviždača na Zapadnom Balkanu i u Moldaviji. Dok se većina drugih regiona bori za zaštitu građana boraca protiv kriminala od štetnih učinaka, Istočna Evropa je bez puno buke postala lider u ovom novom i izazovnom polju.

“Gradimo snažnu mrežu podrške koja ohrabruje zviždače da progovore. Tako da imamo povećan broj prijava zviždača koje dobijamo,” kaže Boris Vukašinović, zamjenik direktora Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore. “To znači da se povjerenje u našu agenciju povećava.”

“Vrlo smo ohrabreni ovim napretkom, ne samo u Crnoj Gori nego i u susjednim zemljama”, navodi Vukašinović, jedna od osoba u regionu koja ima najviše iskustva sa slučajevima zviždača. “Nastavljamo sa unapređenjima, tako da zviždači mogu nastaviti da pomažu u čuvanju javnog interesa i promoviraju integritet.”

Svih šest jurisdikcija Zapadnog Balkana, kao i Moldavija, sada imaju uspostavljene zakone i sisteme za zaštitu zviždača. To znači da ove jurisdikcije imaju uspostavljene formalne procedure za primanje i istragu po pitanju pritužbi o odmazdama, uloženim od strane službenika koji prijavljuju povrede dužnosti na poslu. Mada se na ovome još radi, postignut je značajan napredak tokom posljednjih nekoliko godina.

Bez ovih procedura, osobe koje rade za javne ustanove i privatne kompanije ne bi se imale kome obratiti, ukoliko budu kažnjene radi prijavljivanja povreda dužnosti. Istraživanje pokazuje da do 90 posto zaposlenika bude otpušteno, degradirano ili uznemiravano, ukoliko otkriju skrivene dokaze korupcije. Osobe koje rade na slučajevima zviždača osiguravaju dodatni sloj zaštite i podrške.

Da bi se ovo sagledalo u širem kontekstu, treba naglasiti da je preko 55 zemalja širom svijeta usvojilo zakon o zviždačima – pa ipak svega pregršt zemalja uspostavilo je specijalizirane urede za zviždače. Mnoge zemlje za koje se smatra da imaju nizak nivo korupcije i dobro razvijene institucije, usvojile su zakone o zviždačima, ali su učinile malo ili ništa da ih sprovedu u djelo.

Koristan projekat

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima