fbpx
BiH

TIBiH: Prekršene procedure u donošenju izmjena Krivičnog zakona RS-a

Transparency International Bosne i Hercegovine uputio je inicijativa za preispitivanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske u smislu primjene Pravila za izradu zakona o drugih propisa Republike Srpske.

Kako su naveli u pismu upućenom Narodnoj skupštini RS-a, na zvaničnoj stranici Ministarstva pravde Republike Srpske koje je predlagač izmjena zakona u februaru je objavljene su izmjene krivičnog zakona u formi prednacrta u kojem stoji izmjena osam članova zakona koji se mijenjaju.

Podsjećaju da su potom 3. marta objavljene izmjene zakona u formi nacrta koje se u velikoj mjeri razlikuje od teksta prednacrta, posebno jer su unesena nova poglavlja koja propisuju krivična djela protiv časti i ugleda.

Tu je navedeno novih sedam članova zakona od kojih su četiri propisala nova krivična djela: uvreda, kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika, te javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri ili nacionalnosti.

U obrazloženju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS navedeno je da je obrađivač Nacrta utvrdio da je ovaj zakon od interesa za javnost, te je Zakon objavljen na internet stranici s rokom od sedam dana radi dostavljanja primjedbi i sugestija, kojih nije bilo.

Kako navode iz Transparency Internationala, sporno je što je Ministarstvo pravde na zvaničnoj web stranici objavilo različit tekst prednacrta i nacrta izmjena Krivičnog zakona RS-a, te na taj način uticalo na onemogućavanje upućivanja primjedbi i sugestija građana na krivična djela protiv časti i ugleda.

– Ministarstvo je u tekstu Nacrta konstatiralo da na predloženi tekst nije bilo primjedbi i sugestija, a da u prednacrtu uopće nije ni objavilo krivična djela protiv časti i ugleda – upozoravaju u saopćenju.

Pored toga, Ministarstvo je znatno skratilo i rokove za dostavljanje primjedbi i sugestija, sa 15 dana kako je predviđeno Smjernicama za konsultacije u izradi propisa i drugih općih akata RS, rok je skraćen na svega sedam dana, što je za TIBiH nedopustivo.

Podsjetili su i na Pravila za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske koja propisuju da kada je u izradi prednacrta zakona obrađivač republički organ uprave, obavezno se provode konsultacije s drugim organima uprave na koje se odnosi materija zakona.

Također, Ustavom Republike Srpske građanima garantirano da imaju pravo da javno iznose mišljenje o radu državnih i drugih organa i organizacija, da im podnose predstavke, peticije i prijedloge i da na njih dobiju odgovor.

Kako kažu iz Transparency Internationala, obrađivač zakona prekršio je Ustavom garantirana prava građana, te da izmjene Krivičnog zakona nisu izrađene u skladu sa Pravilima zbog čega ga nije moguće uputiti u proceduru donošenja i neophodno ga je da se vrati predlagaču.

Iz tih razloga podnijeli su inicijativu Zakonodavnom odboru Narodne skupštine Republike Srpske da utvrdi da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske nije izrađen u skladu sa Pravilima, te da se isti vrati predlagaču, navedeno je u inicijativi koju potpisuje izvršna direktorica TIBiH Ivana Korajlić.

Izvor

Oznake:

Možda vas zanima