fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Magazin

The Pixies – Najveći mali bend u istoriji alternativnog roka

Ljubav koja se ovde oduvek gaji i sa kojom se odlazi na stadion da bi se gledalo bilo šta što ima veze sa pojmom Piksi dobiće potpuno novu dimenziju i smisao 29. avgusta kad na Taš budu stigli kultni alt rokeri The Pixies.

Početkom devedesetih se desio veliki prasak u alternativnoj muzici čije odjeke osećamo i dan-danas. Nirvana je izbacila svoj Nevermind kao i veliki hit Smells Like Teen Spirit. I dok su milioni fanova širom sveta proslavljali revoluciju koju je ova pesma nosila, trojac iz čuvenog benda je znao da ničega od toga ne bi bilo da nije bilo benda The Pixies i njihovog uticaja, odnosno čuvenog stila sviranja bučno-tiho-bučno. Nadrealne teme, biblijski motivi, neizbežni vanzemaljci, prožeti rifovima koji podsećaju na surf muziku a nekad na pank brzalice obeležiće početak devedesetih za bend iz Bostona.

Visoko čelo benda i njegova (ćelava) glava koja se presijava i znoji pod svetlima reflektora je čuveni Frenk Blek. On je sa Kim Dil, Džoi Santiagom i Dejvidom Loveringom napravio bend još davne 1986. godine. U prvoj turi svirali su do 1993. godine. da bi se ponovo okupili 2004. Od 2013. godine imaju novu basistkinju, „drugu” Kim, Šatuk. Kim Dil je i mimo benda ostala kultna ikona, sama za sebe, jednostavnim ali moćnim sviranjem basa.

U tom prvom periodu možda nisu imali ovako veliku popularnost, pune stadione i visoka mesta na top listama, ali su imali kultno sledbeništvo i makar tri (ako ne i više) albuma koji će u kasnijim godinama postati obavezna literatura u rok istoriji.

Surfer Rosa – suluda kolaboracija benda i čuvenog producenta Stiva Albinija koja je napravila grandž, a da toga nisu bili ni svesni.

Doolitle – album koji je zamišljen kao ulazak u prvu ligu, samo što onima koji su se to pitali to niko nije javio.

Bossanova – album sa kojim bend prihvata da neće nikad biti veliki koliko zaslužuju.

Nije tajna da se bend okupio 2004. jer su shvatali da će tako više zaraditi. Ipak, nije sve bilo kao pre, porodična atmosfera je zamenjena poslovnom, otud na kraju i zamena basistkinje. Sa novom basistkinjom ipak dolazi očigledno i nova energija koja ih je vratila u studio. Sa Kim Šatuk snimaju čak četiri albuma, od kojih se ovaj poslednji, Doggerel, očekuje u septembru ove godine.

Ovaj bend se prvi put predstavio Beogradu prepotopski davne 1989. u velikoj sali SKC-a, dok su oni bili mladi i zeleni, a Jugoslavija na samrti. Malo jače od trideset godina kasnije, vraćaju se kao rok dinosaurusi, da pred nekoliko hiljada ljudi zagrme Where is my mind, Debaser i Velouria iz zvučnika.

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Víctor Lerena

Izvor

Možda vam se sviđa

Vijesti

Nedim Sladić, bh. meteorolog, oglasio se na svom Facebook profilu gdje je sa javnošću podijelio informaciju o pljuskovima sa grmljavinom koji se očekuju večeras u...

Vijesti

Nakon što je talentovana Tuzlanka, Belma Huseinefendić svojom pjesmom  „ŠIBAM DALJE“ i cover obradom „Odakle sam ja“ napravila pomamu, odlučila se na objavu novog...

Biznis

Vjeruje se da će niskotarifni prevoznik Wizz Air obustaviti šest ruta iz svoje baze u Sarajevu tokom narednih mjeseci. Kompanija je prije više od...

Vijesti

U Velikoj sali Doma kulture Kakanj održana je jučer Akademija povodom 32. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj, a prisutnima se tim...