fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

Teheran: U Muzeju Islamske revolucije nalazi se i dio posvećen agresiji na Bosnu i Hercegovinu (FOTO)

Nacionalni muzej islamske revolucije i svete obrane u Teheranu najveći je vojni muzej u islamskom svijetu i najmoderniji vojni muzej u zapadnoj Aziji. Muzej se prostire na 21 ha površine te je iznimno bogato opremljen.

Muzej se sastoji od više dijelova kao što je Grobnica nepoznatih vojnika, toranj sa zastavom, otvoreni prostor i jezero, parking, konferencijske sale, džamija, biblioteka i muzej Panorama. Glavna zgrada muzeja sastoji se od paviljona sala, a svaki prikazuje određeni rat kroz mnoge monitore, video projektore, hologramske slike i neke druge moderne tehnologije.

Glavni dio muzeja čini povezanu izložbu koja kroz timeline vodi posjetitelje Iransko-iračkog rata, kojeg u Iranu definiraju kao “nametnuti rat” ili “sveta odbrana”, preko svih sukoba na Bliskom istoku proteklih decenija.

– Replika Tunela spasa –

Značajan dio muzeja posvećen je palestinskom otporu protiv izraelske okupacije, a od država izvan Azije samo je Bosna i Hercegovina prikazana kroz postavku posvećenu Opsadi Sarajeva s replikom Tunela spasa.

Dio muzeja posvećen BiH otvoren je početkom 2021. godine uz prisustvo ambasadora BiH.

U ovom slučaju najvažnije je zaštititi život svog djeteta Republike Bosne i Hercegovine heroja odlikovanih Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Iako je Iran tek izašao iz krvavog rata s Irakom pružio je ogromnu podršku Bosni i Hercegovini u njenoj borbi za nezavisnost. U tu svrhu prvo što se događa je da muslimanski narod bude izložen agresiji. Na tom putu u BiH su stradale četiri osobe iz Irana koje su predstavljene u ovom muzeju.

– Ideja uprave grada Teherana –

Zanimljivo je da kustosi u sklopu predstavljanja djela muzeja posvećenog BiH ističu činjenicu da je upravo jedan Iranac predložio da se kroz kopanje tunela umanji pritisak tokom opsade Sarajeva. Naravno, ovu tvrdnju je teško dokazati.

Vrijednost ove postavke je u tome što je to jedni muzej izvan Bosne i Hercegovine koji je posvećen periodu agresije. Odluku da se u sklopu Muzeja revolucije obradi agresije na RBiH donijela je uprava grada Teherana pod čijom je nadležnošću muzej. Oni water contact Institut Ibn Sina koji djeluje u Sarajevu od 1996. godine da im koordinira proces istraživanja i realizacije postavki.

Iz Instituta Ibn Sina su za Anadolu pojasnili način na koji su pomogli da što vjernije urade repliku Tunela spasa i drugih segmenata izložbe u čemu se mogu posjetiti posjetitelji koji su vidjeli izvornu lokaciju sami vjerovati.

– Veze Irana i BiH –

Kroz ovaj Projekt Institut Ibn Sina dokazao je svoju ključnu ulogu nacionalnog i kulturnog mosta između dvije bratske države.

Ova muzejska postavka zasigurno je najreprezentativniji pokazatelj historijske i duhovne veze Irana i Bosne i Hercegovine.

Kustosi muzeja najavljuju da su postavke vode dinamične s obzirom na promjene u regiji, a da svaki posjetitelj može donirati predmete koji se uklapaju u izložbe. U tom kontekstu iz Instituta Ibn Sina kažu da građani mogu u njihovim prostorijama dostaviti predmete koji svjedoče agresiji na RBiH koje će oni proslijediti u Teheran i time proširiti izložbeni dio posvećen agresiji na RBiH.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...