Connect with us

Magazin

Tanović prije 20 godina: “Ovo je za moju Bosnu”, može li se historija ponoviti?

Objavljeno

na

Te 2001. godine filmski svijet dobro je zapamtio ime Danisa Tanovića i jedne daleke zemlje na Balkanu, Bosne i Hercegovine. Film “Ničija zemlja” na 74. dodjeli Oscara za najbolji film u 2001. godini, 24. marta 2002. u Kodak teatru u Kaliforniji osvojio je Oscara, a sada su svi pogledi ponovno upereni prema Jasmili Žbanić i filmu “Quo vaids, Aida”.

“Ničija zemlja” je bila tada u konkurenciji s filmovima “Amélie” (Francuska), “Elling” (Norveška), “Lagaan” (India) “Son of the Bride” (Argentina). Tanoviću su nagradu uručili Sharon Stone i Johna Travolta. Nakon kratkog govora bh. reditelj je tada podigao Oscar i poručio: “Ovo je za moju zemlju, za Bosnu. Hvala.“

Direktan prijenos dodjele Oscara te godine pratilo je više od milion gledalaca u Bosni i Hercegovini.

Između rata i mira, humora i mržnje, zarobljavanja i predaje, života i smrti, nalazi se ničija zemlja. Smješten u nezaboravnom rovu bosansko-srpskog sukoba ovaj film pripovijeda priču o trojici vojnika uhvaćenih između dviju crta bojišnice. Prozvan jednim od najboljih filmova 2001., “Ničija zemlja” je snažno, potresno, iznimno zabavno istraživanje besmislenosti rata. Film je snimljen u Sloveniji, za nešto više od milion i po dolara, u koprodukciji pet zemalja.

Svečanog trenutka kada su Tanoviću nagradu uručili Stone i Travolta prisjetio se nedavno Branko Đurić Đuro koji je u filmu igrao jednu od glavnih uloga zajedno s Reneom Bitorajcem i Filipom Šovagovićem.

“Kao da je jučer bilo”, poručio je Đuro u opisu videa iz Kodak teatra.
“Ničija zemlja” je osvojila brojne filmske nagrade među kojima se ističu Oscar za najbolji strani film, Zlatni globus za najbolji strani film, te nagrada Kanskog filmskog festivala za najbolji originalni scenarij.

 

Na Sarajevskom filmskom festivalu dobitnik je nagrade za najbolji film kao i nagradu publike.

Danis Tanović tada je dočekan u svoju rodnu zemlju ovacijama. Nekoliko hiljada ljudi dočekalo ga je ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. Plesalo se i pjevalo, a ponosno se vijorio transparent na kojem je pisalo “Bravo Danise”. Čestitke su pristizale sa svih strana. Svi smo te noći bili jedno i svi smo bili ponosni. I evo, dvadeset godina kasnije, svi s nestrpljenjem iščekujemo veliku noć dodjele i pitamo se istu stvar, može li se historija ponoviti?

Oglašavanje

Magazin

Dubrovnik 65. najskuplji grad za život na svijetu

Objavljeno

na

Od

Na listi skupoće života u 608 gradova u svijetu portala Numbeo, globalne baze podataka o potrošačkim cijenama, nalazi se i njih pet iz Hrvatske.

Najskuplji je Dubrovnik, koji je zauzeo visoko 65. mjesto, drugi je Zadar, na 275. mjestu, a slijede Split (312), Rijeka (322), Zagreb (346) i najjeftiniji Osijek, koji je na listi zauzeo 374. mjesto, prenosi portal Novac.hr.

Kada je riječ o zemljama, na listi od njih 138, Hrvatska je na 42. mjestu, a od zemalja srednje i istočne Evrope, neznatno su skuplje tek Estonija na 41. mjestu i Slovenija koja je 38, dok je život u ostalim zemljama znatno jeftiniji.

Jedan od razloga za to, kako se čini, je visoka cijena osnovnih režija, a u koje se ubrajaju struja, grijanje, voda i smeće za stambeni prostor. Među 107 zemalja, na toj listi Hrvatska se nalazi na visokom, 17. mjestu.

Nastavite čitati

Magazin

U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića – “Deset u pola”

Objavljeno

na

Od

Danis Tanović, u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane, danas je u Sarajevu počeo snimanje svog novog filma, pod nazivom “Deset u pola”.

Film se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

– Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari, kaže Tanović, a to je odgovor na pitanje: Gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu.

image

Tanović u ovom filmu ponovo surađuje s Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem, nakon filmova “Ničija zemlja” i “Smrt u Sarajevu”, a uz Đurića i Bajrovića u glavnim ulogama su i mladi glumci sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković. U glumačkoj postavi su i Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović, Armis Mašić.

Nastavite čitati

Najčitanije