fbpx
Svijet

Svjetski čelnici na samitu G7 pripremaju nove sankcije Rusiji zbog ukrajinskog rata

Čelnici najmoćnijih svjetskih demokratija posvećuju veći dio prvog kompletnog dana samita Grupe sedam pronalaženju novih načina da kazne Rusiju za njenu 15-mjesečnu invaziju na Ukrajinu.

Nuklearne prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina Ukrajini, skupa s višemjesečnom baražom raketnih proba Sjeverne Koreje i nuklearnim arsenalom Kine koji se brzo širi, dovele su do nastojanja Japana da nuklearno razoružanje postane glavni dio samita. Svjetski čelnici u petak su posjetili Park mira posvećen desecima hiljada ubijenih u prvoj ratnoj detonaciji atomske bombe na svijetu.

Nakon grupnih fotografija u blizini kultne gradske bombardirane kupole, polaganja vijenaca i simbolične sadnje stabala, novi krug sankcija protiv Moskve trebao je biti predstavljen, s fokusom na udvostručavanje napora za provođenje postojećih sankcija koje imaju za cilj ugušiti ratne napore Rusije i pozvati na odgovornost one koji stoje iza toga, kazao je američki zvaničnik. Rusija je sada zemlja s najviše sankcija na svijetu, ali postoje pitanja o djelotvornosti finansijskih kazni.

Američki zvaničnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da će američka komponenta akcija staviti na crnu listu sedamdesetak ruskih i kompanija trećih zemalja uključenih u rusku vojnu proizvodnju i sankcionisati više od 300 pojedinaca, entiteta, aviona i plovila.

Zvaničnik je dodao da će druge zemlje G7 preduzeti slične korake da dodatno izoluju Rusiju i da potkopaju njenu sposobnost da vodi rat u Ukrajini. Detalji bi trebali biti otkriveni tokom vikend samita.

Evropska unija je fokusirana na zatvaranje vrata manjkavostima i planovima za ograničavanje trgovine ruskim dijamantima, kazao je Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, novinarima u petak ujutro.

Rekao da će G7 također pokušati da pojasni čelnicima zemalja koje nisu članice samita zašto je toliko važno provesti sankcije.

Japanski premijer Fumio Kishida, koji zastupa Hiroshimu u parlamentu, tvrdi da razoružanje treba da bude glavni fokus rasprava, i stoga je formalno započeo samit u Memorijalnom parku mira u Hiroshimi.

Posjeta svjetskih lidera parku posvećenom očuvanju podsjećanja na 6. august 1945. godine, kada je američki B-29 izbacio atomsku bombu iznad Hiroshime, pružila je upečatljivu pozadinu za početak samita. Procjenjuje se da je u napadu ubijeno oko 140.000 ljudi, a broj preživjelih koji se brzo smanjuje osigurao je da Hiroshima postane sinonim za antinuklearne mirovne napore, prenosi AP.

Izvor

Oznake:

Možda vas zanima