fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Biznis

Švicarski investitori nastavljaju ulaganja u BiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sastanak sa ambasadorom Švicarske Konfederacije u BiH Danielom Hunnom.

Ministar Dedić i amabasador Hunn su pohvalili dosadašnju dobru saradnju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ambasade Švicarske Konfederacije u BiH na realiziranim projektima, te istakli uvjerenje da će ona u ovim sektorima biti nastavljena i u ovoj godini.

Današnjem sastanku putem video linka prisustvovali su i predstavnici kompanije Forster Rohner, značajnog švicarskog investitora u Federaciju BiH, koja je od 2017. godine uložila osam miliona eura u otvaranje tvornice na Ilidži, a planiraju i dodatna ulaganja za uvođenje novih tehnologija u proces proizvodnje.

Ministar Dedić informirao je švicarskog ambasadora i investitore s procedorom donošenja novih pravilnika neophodnih za sprovođenje Zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO) u BiH, potrebnih za nastavak ulaganja i proširenja proizvodnje kompanije Forster  Rohner.      

– Obzirom na nadležnost propisanu Zakonom o genetski modificiranim organizmima BiH, kojom su kao nadležni organi definisana entitetska ministarstva za pitanje nauke, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da, u skladu s procedurama, pripremi i usvoji pravilnike koristeći dostavljene nacrte koje je uradila interresona radna grupa, a s ciljem sistemskog uređenja oblasti korištenja GMO u zatvorenim kontrolisanim sistemima – pojasnio je ministar Dedić, te istaknuo da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dalo svoje mišljenje na ove pravilnike.

Ministar Dedić je naglasio da se uskoro očekuje usvajanje ovih pravilnika koji će omogućiti nastavak ulaganjea ove kompanije, proširenje proizvodnje, te otvaranje novih radnih mjesta.

– Svi investitori i nova ulaganja u Federaciju BiH su dobrodošli, posebno iz Švicarske s kojima imamo dobru saradnju i pozitivna iskustva. Stoga podržavamo i ovaj značajan projekt kompanije Forster Rohner, koji uz sve pozitivne ekonomske efekte, nudi i novu perspektivu  za građane u Federaciji BiH – rekao je ministar Dedić.

Ambasador Hunn je zahvalio ministru Dediću na vrlo konstruktivnom sastanku, kao i pruženoj podršci da se realiziraju novi projekti, te istaknuo da će dobro iskustvo ovih investitora otvoriti mogućnost i drugim kompanijama da razmotre mogućnost ulaganja u Federaciju BiH.

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...