fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Sve obveze FBiH izmiruju se na vrijeme

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo financija, vezano uz izjave rezidentnoga predstavnika MMF-a, objavljene u jednom dnevnom listu, žele podsjetiti da se Proračun FBiH za 2024. izvršava sukladno predviđenom planu i uz stabilne izglede.

Po pitanju likvidnosti, sve obveze Federacije izmiruju se na vrijeme i bez kašnjenja. Vidljivo je to i svim primateljima isplata s Jedinstvenog računa: mirovine se neizostavno isplaćuju 5. u mjesecu, invalidnine se isplaćuju korisnicima 9. u mjesecu, a plaće proračunskih korisnika 12. u mjesecu. Ovaj ritam mjesečnih isplata je izuzetno stabilan i planovi novčanih tokova ne ukazuju na bilo kakav poremećaj u predstojećem razdoblju.

Materijalni troškovi i transferi također se uredno plaćaju, te Federacija nema zaostalih obveza po bilo kojoj vrsti plaćanja. Dok propisi dopuštaju rokove plaćanja do 60 i 90 dana, obveze Federacije isplaćuju se u pravilu u znatno kraćim rokovima.

Otplata duga vrši se strogo na vrijeme, te ni na koji način nije upitno osiguranje financijskih sredstava za tu svrhu, a što gosp. Tudyka navodi u svomu odgovoru, koji je na izmijenjen i dramatičan način preoblikovan u naslovu teksta. Potvrda toga jest i nedavno proveden kreditni rejting, koji su pripremile dvije ugledne svjetske rejting agencije, potvrdivši za Federaciju BiH stabilne izglede upravo zbog dobre interne pozicije likvidnosti, te pristupa domaćim i vanjskim izvorima financiranja koji su dostatni za održavanje likvidnosti i nesmetano servisiranje duga.

Kad je riječ o izvršenju Proračuna, cjelovito izvješće za prvih šest mjeseci bit će spremno do kraja mjeseca, ali već sada moguće je potvrditi da se porezni prihodi, koji čine 90 posto proračunskih prihoda, prikupljaju sukladno planu, bez podbačaja.

Navedene činjenice jasno pokazuju da, uz sve fiskalne potrebe, Federacija BiH provodi stabilan i odgovoran pristup upravljanju javnim financijama, što omogućava održavanje pozitivne dinamike i osiguranje financijske održivosti u budućnosti.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...