Povežite se sa nama

Lifestyle

Susret koji topi srca: Poslije mjesec i po dana prvi put vidjeli svoje bebe

Objavljeno

-

Usljed zemljotresa koji se dogodio u Hrvatskoj i epidemije koronavirusa roditelji u Zagrebu nisu mogli da vide svoje bebe, one koje su se više sedmica nalazile u inkubatoru.

Ovaj mladi bračni par je jedan od njih. Život su im uljepšali njihovi blizanci Elena i Toma, ali rođeni u su u Petrovoj bolnici u Zagrebu nekoliko sati prije zemljotresa. Elena je težila svega 590 grama i kao prevremeno rođena djeca stavljeni su u inkubator, gdje su morali da ostanu neko vrijeme kako bi dostigli odgovarajuću kilažu i bili potpuno spremni za izlazak iz bolnice.

Njihov prvi susret s mališanima zabilježila je kamera emisije “Provjereno”. 

PO prvi put vidjeli uživo svoje bebe! Elenu i Tomu!

Dirljiv trenutak kada roditelji, prvi put u životu vide svoju djecu, iako su ih na svijet donijeli prije mjesec i pol dana! 😍

Posted by PROVJERENO on Četvrtak, 21. May 2020.

Roditelje i bebe razdvojio je prvo zemljotres, a potom i pandemija koronavirusa. Stroge epidemiološke mjere u bolnicama nisu dozvoljavalje da se roditelji po prvi put sretnu sa svojom djecom. Sada, kada su mjere popustile, i kada je situacija sa koronavirusom pod kontrolom, roditelji su dobili priliku da poslije više od mjesec dana po prvi put vide svoje bebe.

Kada su stigli ispred bolnice, uzeli su zaštitne maske i rečeno im je da mogu da uđu.

– Bio mi je rođendan par dana prije nego što sam se porodila, ovo mi je najlepši poklon – rekla je majka.

Kada su stigli do sobe gdje su bebe bile smještene, mlada majka je samo kroz suze uspjela da izusti “joj bože, kako je mala”.

Oglašavanje

Lifestyle

Najljepša uloga na svijetu: Obilježavamo Svjetski dan roditelja

Objavljeno

-

Od

Svake se godine 1. juna obilježava Svjetski dan roditelja.

Ovaj datum, koji su Ujedinjeni narodi proglasili 2012. godine, važan je podsjetnik na vrijednost i važnost obitelji kao zajednice koja promiče zajedništvo, slogu i zdravlje kao najveću vrijednost.

Obilježavanjem Dana roditelja odajemo priznanje onima koji se nesebično, vlastitim primjerom svakodnevno trude ulagati u razvoj i zaštitu najmlađih članova društva te naglašavamo važnost roditeljske uloge.

Porodica ostaje temelj zajednice i društva te ima ključnu ulogu u osiguravanju dobrobiti svojih članova, u obrazovanju i socijalizaciji djece i mladih te  brizi za mlade i stare. Stoga je Svjetski dan roditelja odlična prilika da se zahvalimo svojim roditeljima na svemu što čine  za nas.

Kolilo god je roditeljstvo ponekad zahtjevno, isrpljujuće i naporno, ako osjetite da vam treba predah, uzmite ga. Jedino su djeca sretnih roditelja uistinu sretna. Sretan vam Svjetski dan roditelja!

Nastavite čitati

Lifestyle

Domaći sok s okusom proljeća: Napravite sirup od zove

Objavljeno

-

Od

Zova je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu spremimo i za naredne mjesece. Izdvojili smo divan domaći recept za sirup u kojem će svi uživati. Zovini cvjetovi se beru tokom sunčanog vremena i to samo oni potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezaprljani grm ove mirisne i ljekovite ljepotice.

Ovo je mjera za otprilike 4l sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite razmjeru svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 50 cvjetova trebaće vam 50 litara vode, 5 kilograma šećera i 5 limuna, po mogućnosti nešpricanih.

Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene flaše sa čepovima za skladištenje. Što se tiče „lajt“ varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih razmjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

Sastojci:

30 cvjetova zove

3 l vode

40 grama limunske kiseline

3 limuna

3 kg šećera

Pripema:

  1. Potopite cvjetove zove u vodu s limunskom kiselinom i na kriške isječenim limunovima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
  2. Drugi dan tečnost procjedite, pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mješanje.
  3. Nakon 48 sati sirup je spreman za presipanje i skladištenje u staklene flaše. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

 

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije