fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Sumero i Raiffeisen banka zajedno grade društvo jednakih mogućnosti

U pet kantona u Bosni i Hercegovini, odvija se program koji mijenja živote. “Život u lokalnoj zajednici” nije samo naziv programa, već svakodnevna realnost za osobe s intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta. Program se širi, donoseći nadu i podršku u sve više krajeva zemlje.

Kroz ovaj program, Sumero omogućava ovim osobama da ostvare svoja ljudska prava, poput slobode kretanja i izbora, te im pruža priliku za stvaranje novih društvenih odnosa. Uče se vještine potrebne za samostalan život – od kuhanja i kupovine do čišćenja i sticanja kompetencija za tržište rada.

Sumero, kao nevladina organizacija, vjeruje u principe društveno-odgovornog poslovanja, koji podstiču sve aktere da preuzmu odgovornost za svoje djelovanje u širem kontekstu. Sa ciljem daljnjeg razvoja i stabilnosti programa, pokrenuli su platformu PERSON. Kroz ovu platformu, donatori, biznisi, istaknuti pojedinci i građani podržavaju život osoba s invaliditetom u lokalnim zajednicama širom BiH.

Jedna od kompanija koja već godinama pruža podršku Sumeru je Raiffeisen banka, a njihove aktivnosti ne samo da pružaju finansijsku stabilnost, već i podstiču svijest o važnosti pomaganja onima kojima je to najpotrebnije.

U sklopu podrške koju pruža Raiffeisen banka održana je radionica koja je bila pravi primjer ovog partnerstva. Zaposlenici Raiffeisen banke su, zajedno sa korisnicima i zaposlenicima Sumera, vrijedno radili u plasteniku i stakleniku socijalnog preduzeća Greens. Sadili su presade začinskog bilja i uređivali okoliš Sumero centra sađenjem cvijeća i drugih hortikulturnih biljaka. Volonterski rad je neprocjenjiv, a ovakvi događaji pokazuju koliko zajedništvo može postići.

Raiffeisen banka se nada da će se i druge društveno odgovorne kompanije ugledati na njih, te postati Sumerov saveznik u stvaranju društva u kojem osobe s intelektualnim teškoćama žive svoj puni potencijal.

 

 

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...