Povežite se sa nama

Vijesti

Sud u Sarajevu smijenio čelništvo Sindikata BiH

Objavljeno

-

Općinski sud u Sarajevu donio je rješenje kojim je imenovao privremenog zastupnika u Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH.

Općinski sud, tačnije sudija Firdeus Alajbegović, donio je rješenje 16. jula ove godine po tužbi koju je protiv SSSBiH pokrenulo 11 granskih sindikata.

“Tuženom Savezu samostalnih sindikata BiH, koji nema lice ovlašteno za zastupanje, postavlja se privremeni zastupnik. Privremeni zastupnik ima u ovom postupku sva prava i dužnosti zakonskog zastupnika. Privremeni zastupnik će prava i dužnosti obavljati sve dok protivnik predlagatelja/tuženi ne postavi lice ovlašteno za zastupanje pred Sudom.”, navodi se u rješenju koje je potpisao sudija Alajbegović.

Do tužbe je došlo zbog činjenice da Savez samostalnih sindikata trenutno ima dva predsjednika, Selvedina Šatorovića i Mevludina Bektića.

Bektić: Izabran za predsjednika 12. februara

Mevludin Bektić je 12. februara ove godine na vanrednom Kongresu Saveza samostalnih sindikata BiH, koji je organiziralo 16 granskih sindikata koji su smatrali da je vanredni Kongres održan u oktobru 2018. godine u Zenici, a na kojem je za predsjednika izabran Selvedin Šatorović, bio nelegalan.

Na kongresu koji je 12. februara održan u zgradi “Elektroprivrede BiH” u Sarajevu bilo je prisutno 114 od ukupno 157 delegata, dok su još dva granska sindikata stala na stranu Bektića nakon održavanja ovog kongresa.

U konačnici, Bektić trenutno okuplja 18 granskih sindikata, a Šatorović četiri.

Šatorović: Ne priznaje rezultate kongresa

S druge strane, Šatorović ističe da kongres nije organiziran niti sazvan u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH i Statutom Saveza samostalnih sindikata BiH.

Advokat iz Sarajeva koji je imenovan za privremenog zastupnika u ponedjeljak pokušat će ući u prostorije Saveza samostalnih sindikata BiH.

Međutim, prema izvoru Dnevnog avaza, upitno je hoće li Šatorović dozvoliti preuzimanje prostorija i kabineta predsjednika, jer to isto prethodno nije dozvolio ni Bektiću.

Privremeni pravni zastupnik ili upravitelj u Savezu samostalnih sindikata BiH, nakon preuzimanja dužnosti, obavezan je imenovati nova tijela SSSBiH.

Osim toga, dužan je i organizirati novi kongres SSSBiH, a kako bi se na taj način riješio trenutni raskol.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Grad Visoko: Prevareni brojni gradovi i općine u BiH

Objavljeno

-

Od

Bosanskohercegovačkoj javnosti je 30.07.2020. godine putem medija prezentirana odluka Vlade FBIH o raspodjeli sredstava u iznosu od 30.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima gradova i općina u sanaciji poslijedica nastalih pandemijom COVID-19 i za sufinansiranje projekata. Pomenuta odluka rezultat je javnog poziva objavljenog 03.07.2020. godine na web stranici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kažu u saopćenju iz Grada Visoko.

Nejasno je, ističu, poređenjem iznosa koje su pojedini gradovi i općine dobili, kojim kriterijama se Vlada FBIH vodila prilikom raspodjele ovih sredstava.

“Pomenuta odluka nastavak je procedure koja je započeta 03.04.2020. godine donošenjem odluke Vlade FBIH o raspodjeli grant sredstava gradovima i općinama u svrhu preduzimanja preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i saniranja poslijedica nastalih uslijed proglašene pandemije, kojom je tada raspoređeno 11.200.000 KM, također bez ikakvih kriterija i logičnosti, a koju je Vlada FBIH zbog reakcije javnosti poništila”, navode iz Grada Visoko.

COVID-19: PREPORUKE O LIČNOJ ZAŠTITI - RTV VISOKO

Dodaju da već drugi put u poslijednja četiri mjeseca Vlada FBIH raspoređuje budžetska sredstva bez kriterija, bez logike i očito, bez dobre namjere.

“Analizirajući iznos dodjeljenih sredstava po glavi stanovnika u drugim općinama i gradovima FBiH, primjetan je nesrazmjer dodjele novčanih sredstava, te privilegovanje određenih područja. Na ovaj način Vlada FBIH jasno nam pokazuje da nisu svi građani BiH čak ni u vrijeme pandemije i krize jednakopravni, te da je za Vladu FBIH važniji život i zdravlje građanina u Kupresu za koji je raspoređeno 160,13 KM po glavi stanovnika, u odnosu na Cazin gdje je po glavi stanovnika raspoređeno 4,68 KM ili Kupres = 160,13 KM po stanovniku i 26 puta manje Bihać = 6,23 KM po stanovniku, Trnovo 203,06 KM po stanovniku i 24 puta manje Visoko = 8,64 KM po stanovniku, Pale = 193,58 KM po stanovniku i 34 puta manje Zenica = 5,69 KM po stanovniku, Foča =116,04 KM po stanovniku i 25 puta manje Cazin = 4,68 KM po stanovniku, Neum = 108,53 KM po stanovniku i 31 puta manje Tuzla = 3,47 KM po stanovniku”, navode.

Grad Visoko: Prevareni brojni gradovi i općine u BiH | N1 BA

Ovakvo ophođenje prema javnim sredstvima i građanima BiH, karaketrišu kao krajnje drsko i diskriminatorno, te kako kažu, pokreću incijativu da Vlada FBiH tekuće transfere pomoći općinama/gradovima, koje dodjeljuje transparento prema javnom pozivu mora raspoređivati u skladu sa jasno definisanim i pravičnim kriterijima, a ne po stranačkoj podobnosti ili stranačkim preferencijama.

“Zbog toga zahtjevamo da pomenutu sramnu odluku, koju drugi puta u poslijednja četiri mjeseca donosi na isti način, stavi van snage i proceduru provede u skladu sa ustavnim principima i moralnom obavezom poštovanja jednakosti svih građana”, zaključuju iz Grada Visoko.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Olujno nevrijeme u Umagu čupalo stabla, u Dugoj Resi odletio krov vijećnice (VIDEO)

Objavljeno

-

Od

Olujno nevrijeme zahvatilo je danas popodne Istru i to najprije zapadnu obalu poluotoka. Tokom dana je na području Istre bilo lokalnih pljuskova, no popodne se razvio snažan sustav na moru, koji je zahvatio Italiju, te šire riječko područje.

U Novigradu i Taru od siline nevremena sušena su brojna stabla i prometni znakovi, a na Umag se sručilo olujno nevrijeme uz vjetar brzine blizu 150 kilometara na sat, praćeno pijavicama, koji je također čupao stabla. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) putem Meteoalarma za danas je izdao narandžasti stupanj upozorenja za riječku regiju i Istru.

Nevrijeme u Umagu

Najžešći video iz Umaga do sada, ovako je bilo u CENTRU OLUJE…Kao da je prošao uragan, brzina vjetra vjerojatno je bila oko 150 km/h. Video: Eni Gere

Posted by IstraMet on Ponedjeljak, 3. August 2020.

Promjena vremena je zahvatila i Karlovac i Dugu Resu, gdje je padao grad veličine oraha. Na terenu su vatrogasci i policija, a iz tamošnjeg vatrogasnog društva su za Dnevnik.hr rekli kako zasad nemaju podataka je li neko ozlijeđen te potvrdili da je oluja odnijela dio krova vijećnice.

Grada i obilne kiše bilo je i Karlovcu, a društvenim mrežama već su se počele širiti objave o štetama u vrtovima i poljima. Neki ljudi javljaju i da im je grad porazbijao prozore.

Umag

Umag kod Podravke, vjerojatno je prošla pijavica. Video: Čitatelj

Posted by IstraMet on Ponedjeljak, 3. August 2020.

Ekipe vatrogasaca su na terenu kako bi sanirali štete koju je prouzročilo grmljavinsko nevrijeme koje je zahvatilo veći dio Istre.

DHMZ je putem Meteoalarma za danas izdao narančasti stupanj upozorenja za riječku regiju i Istru.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, poručili su iz DHMZ-a.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije