COVID-19

STRUČNJACI IZNIJELI PODATKE O TOME KAKO ĆE SVIJET IZGLEDATI POSLIJE KORONE: Dobro pročitajte ovaj tekst!

Podijelite:

Najugledniji svjetski mislioci iznijeli su svoja viđenja budućnosti

Skraćena verzija članka članka u kojem je 12 intelektualaca (Džon Alen, Nikolas Barns, Lori Garet, Ričard Has, G. Džon Ikenberi, Kišor Mahbubani, Šivšankar Menon, Robin Niblet, Džozef Naj, ‘Šenon K. ONil, Kori Šake, Stiven Volt), koje magazin Foren polisi naziva „vodećim svjetskim misliocima”, iznijelo svoje predviđanje o tome kako će svet izgledati nakon pandemije koronavirusa.

SVIJET ĆE SE OKRENUTI KINI

Kišor Mahbubani, viši saradnik Instituta za proučavanje
Azije pri singapurskom nacijonalnom univerzitetu

COVID-19 neće fundamentalno izmijeniti globalne ekonomske trendove. Ali hoće ubrzati one koji su već počeli: udaljavanje svijeta od amerocentrične ka sinocentričnoj (ili kinocentričnoj) globalizaciji.

Zašto će ovaj trend biti nastavljen? Američki građani su izgubili vjeru u globalizaciju i međunarodnu trgovinu. Slobodnotržišni sporazumi su postali politički toksični, sa ili bez uloge predsednika Donalda Trampa. Nasuprot tome, Kina nije izgubila tu vrstu vjere. Zašto? Postoje dublji istorijski razlozi. Kineski lideri sada dobro znaju da je „vijek poniženja” Kine (1842-1949) bio posljedica napora njenih samozadovoljnih lidera da kinesku državu odsijeku od ostatka svijeta. Sasvim različito od toga, proteklih par decenija ekonomskog preporoda su posljedica globalnog povezivanja sa svijetom. Osim toga, kineski narod je doživeo eksploziju kulturnog samopouzdanja. Uvjereni su da mogu ravnopravno da se nadmeću u svim oblastima.

Posljedica toga – kao što sam istakao u poslednjoj knjizi Da li je Kina pobjedila – je situacija u kojoj Amerika ima dva izbora. Ako je njen primarni cilj da održi globalni primat, moraće da se upusti u geopolitičku, političku i ekonomsku bitnu na sve ili ništa protiv Kine. Međutim, ukoliko je cilj Amerike da unaprijedi blagostanje američkog naroda – čiji životni uslovi se pogoršavaju – onda bi morala da sarađuje sa Kinom. Promućurniji savjetnici bi rekli da je saradnja bolji izbor. Ali s obzirom na raspoloženje koje u Americi trenutno preovlađuje kad je riječ o Kini, promućurniji savjetnici verovatno neće biti poslušani.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:

Fokus.ba

Podijelite:

Trump se parama bori protiv korone: Dijelit će ih građanima, posebno onima s djecom!
Nova naredba: Ko će se od četvrtka moći kretati za vrijeme policijskog sata!

Zadnje vijesti

Možda vam se svidi

Meni