Povežite se

Magazin

Stiže savitljivi iPhone, Apple razmatra dva koncepta

Objavljeno

na

Poznati leakster najavljuje ulazak kompanije Apple u arenu savitljivih uređaja. Apple navodno razmatra dva različita koncepta preklopnog iPhonea, ali ne nadajte mu se tako skoro, piše Smartphone Hrvatska.

Samsung se dugo spremao na lansiranje telefona sa savitljivim zaslonom da bi lani odlučno predstavio Galaxy Fold. Vjerujemo da se sjećate da to nije prošlo tako glatko. Već ove godine bili su puno uspješniji i to s dva modela – Galaxy Z Flip i Galaxy Z Fold2. Na takvim uređajima rade i Xiaomi i LG, a vrlo vjerovatno i Huawei planira nove modele.

Apple će kao i obično polako i sigurno kročiti u tom smjeru, a svoj prvi savitljivi/preklopni iPhone će predstaviti tek kad budu apsolutno sigurni u njega.

Poznati leakster Jon Prosser raspolaže informacijama o dva različita koncepta. Jedan od njih fura dva odvojena ekrana, koje povezuje šarka i vjerovatno je nalik na Microsoft Surface Duo pa je valjda hibrid telefona i tableta.

Drugi, a vjerujemo i zanimljiviji koncept je onaj nalik na Galaxy Z Flip, odnosno preklopni iPhone sa savitljivim ekranom. Takav dizajn nudi telefon s velikim ekranom dijagonale do 7 inča dok je u aktivnoj upotrebi, a preklapa se po pola za pohranu u džep ili torbu.

Apple navodno ova dva koncepta testira u Foxconnovim pogonima u Shenzenu, a prema Prosserovim pretpostavkama, na sunce neće prije kraja 2022. godine.

Treba se dakle naoružati strpljenjem. Apple će dotad zasigurno usavršiti jedan od ova dva ili neki treći koncept, piše Smartphone Hrvatska.

Advertisement

Magazin

AP: Ogromna ostrva otpada plutaju rijekama Balkana

Objavljeno

na

Od

Ogromna ostrva otpada plutaju nekim rijekama Balkana i ugrožavaju životnu sredinu, ali i hidroelektranu “Višegrad” na rijeci Drina, piše američka agencija Associated Press.

Plastične flaše i kese, zahrđala burad i drugi otpad juče su se mogli vidjeti u Drini blizu Višegrada, na istoku Bosne i Hercegovine, navodi AP.

Agencija dodaje da je juče počelo uklanjanje otpada kod hidroelektrane “Višegrad” kako bi bila izbjegnuta potencijalna šteta.

Uzvodno, pritoke Drine u Crnoj Gori, Srbiji i BiH nose još otpada nakon što su nabujale vode prešle preko deponija u toj oblasti, piše u tekstu.

AP navodi da balkanske države karakteriše loše upravljanje otpadom i da tone smeća redovno završavaju u rijekama.

Dodaje se da je ovonedjeljno pucanje lančanice koja je zadržavala otpad dovelo do masovnog nagomilavanja smeća u Drini i ugrožavanja višegradske brane.

“Zvaničnici navode da se iz Drine blizu Višegrada svake godine izvuče između 6.000 i 8.000 kubnih metara otpada. Iako problem nije nov, Srbija, BiH i Crna Gora nisu mnogo učinili na njegovom rješavanju, a sve zemlje su na putu ka EU”, piše AP.

Američka agencija navodi riječi ekološkog aktiviste iz grupe Eko centar Dejana Furtule da problem smeća u Drini ugrožava i lokalnu zajednicu jer se otpad poslije vađenja iz rijeke baca na lokalnu deponiju koja često gori i iz koje se otrovna tečnost vraća u Drinu.

“Svi smo ovdje u opasnosti, čitav ekosistem”, rekao je Furtula.

Agencija navodi da je otpad iz rijeke Lim stvorio sličan problem u Potpećkom jezeru na jugozapadu Srbije.

“Slike nagomilanog smeća koje pokriva i vještačko jezero i Drinu izazvale su gnjev. Ovosedmični naslov u listu Blic glasio je ‘Užasno i sramotno’, a u tekstu je Potpećko jezero opisano kao plutajuća deponija”, piše agencija.

Dodaje da su i Drina i Lim rijeke poznate po smaragdnoj boji i pejzažu od kojeg zastaje dah.

 

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

U Sarajevu se gradi novi objekat sa javnim toaletom, poznato kako će izgledati

Objavljeno

na

Od

U Sarajevu se gradi novi poslovni objekat sa javnim toaletom.

Nalazit će se u ulici Hamdije Kreševljakovića na Drveniji, odmah uz trolejbusku i autobusku stanicu.

Općina Centar je krajem prošle godine izdala dozvolu za gradnju ovog objekta.

Također, Općina se oglasila nedavno saopćenjem o ovom objektu.

Naveli su kako je “pribavljena Izjava investitora kojom se isti obavezuje da će po stupanju na snagu Odluke Komisije, ovoj Službi podnijeti zahtjev za izmjenu odobrenja u pogledu redizajna fasada, a uz konsultacije sa Kantonalnim Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa”.

Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa se također usaglasio sa ovim zaključkom.

Cijelo saopćenje pročitajte OVDJE.

Pogledajte kako bi ovaj objekat trebao izgledati:

Nastavite čitati

Najčitanije