Povežite se sa nama

Lifestyle

Stiže pakleno ljeto, poljoprivrednici u nevolji

Objavljeno

-

Nakon promjenljivog maja, u Evropu stižu prilično vreli juni, juli i avgust. Klimatološko ljeto će, prema svim prognozama biti toplo i dosta sušno. Ne treba se iznenaditi ni toplotnim valovima, kažu meteorolozi, istakavši da su svi signali već najavili temperature iznad 40 stepeni. Vrelo će biti na skoro cijelom Starom kontinentu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, što je izazvalo zabrinutost poljoprivrednika. 

Padavine ispod prosjeka

Najpoznatiji meteorolog u BiH, Željko Mjastorović kazao je za “Avaz” da će u našoj zemlji biti mnogo vedrih dana sa suncem i visokim temperaturama.

– Rekorde je teško predvidjeti, ali će biti dosta vruća i temperature će ići visoko. U Sarajevu bi temperatura mogla biti oko 38 stepeni, a što se tiče sjevera i juga zemlje one će ići do 40 pa i više stepeni. Padavina neće biti previše, bit će ispod višegodišnjeg prosjeka – rekao nam je Majstorović. 

Sladić: Očekuju se i toplotni valovi - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Mladi sarajevski meteorolog amater, Nedima Sladića ističe kako su u proteklom periodu svi signali najavili natprosječnu temperaturu i veliku sušu. Ističe kako ne treba iznenaditi da će ovo ljeto biti toplije od višegodišnjeg prosjeka, ali padavinski sa deficitom.

– Očekuje se veliki broj toplotnih valova, kiše će biti dosta manje u odnosu na višegodišnji prosjek, ponegdje te količine padavina će biti 20 do 30 posto manje u odnosu na standardne višegodišnje vrijednosti. Moramo biti oprezni, ponašati se odgovorno kako ne bi došlo do velikih požara, budući da je tlo dosta suho uzmemo li u obzi da će u poslijepodnevnim satima biti vjetrovito, onda vrlo lako može doći do širenja požarne zone. Treba se ponašati u skladu s prognozama, u smislu poštivanja preporuka. Tokom toplotnih valova temperature zraka idu preko 35 stepeni. Jedno vruće, suho ljeto, najvjerovatnije juli će biti najtopliji ove godine – progn ozira Sladić.

Bićo: Suša znači nevolju - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ovog ljeta, s nadom će u nebo gledati brojni poljoprivrednici. Uz pojačanu sušu, manjak padavina će se, bez sumnje negativno odraziti na njihovu prozvodnju.

– Zna se šta suša donosi poljoprivredi, samo nevolje. Mi nismo spremni za to, slabo nam je razvijen sistem za navodnjavanje. Zasad je dobro. ali ako bude suše neće biti dobro. Najviše stradaju žita, jer tad najviše treba vode i vlage. Povrće se opet da zalijevati, problem su žitarice jer su sve na velikim površinama i na otvorenom, pa je nezgodno vladati – kaže Bićo.

Rekordan broj poljoprivrednika

On je naveo da veliki proizvođači, uprkos korona krizi, nisu povećavali proizvodnju i ona je na nivou prošlogodišnjeg. Na javni poziv Ministarstva poljoprivrede FBiH, na samom početku pandemije koronavirusa, za poticaje se prijavio rekordan broj novih poljoprivrednika.

– Prema podacima iz Ministarstva poljoprivrede FBiH, za proljetnu sjetvu se prijavilo oko 16 hiljada novih poljoprivrednika, ali statistički ne znamo koliko je to u površinama – rekao je Bićo.

Oglašavanje

Lifestyle

VEOMA, VEOMA POUČNA PRIČA

Objavljeno

-

Od

Grupa turista je posjetila farmu krokodila na plutajućoj platformi, na sredini bazena u kojem je bilo mnoštvo velikih krokodila.

Vlasnik farme je izazvao turiste: „Ko skoči u vodu, prepliva do obale i preživi, biće nagrađen sa milion dolara!“

Tišina…niko se ne usuđuje ni da se pomakne.

Odjednom, čovjek skače u bazen. Gone ga krokodili ali, na sreću, dočepa se obale na opće oduševljenje ostalih gostiju.

Vlasnik farme kaže: „Imamo hrabrog pobjednika!“

Nakon što je preuzeo nagradu, par se vratio u svoju hotelsku sobu.

„Hrabri čovjek“ je pitao suprugu:
„Ja nisam skočio u vodu…NEKO ME JE GURNUO!?“

Njegova supruga se samo nasmijala i rekla: „Ja sam te gurnula!“

Dakle, pouka: „Iza svakog uspješnog čovjeka stoji žena koja ga gura!“

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Lifestyle

Aščinica ‘Sehara’ Cazin, mjesto s mirisom domaće hrane, bosanske kahve i zvukom sevdaha

Objavljeno

-

Od

Pandemija korona virusa jeste možda odložila, ali sigurno ne i prekinula san dvojice mladih ljudi iz Cazina o pokretanju malog restorana domaće hrane i pića. Ado Selimović i Muhamed Čataković su u rodnom Polju od nedavno vlasnici Aščinice Sehara, mjesta iz kojeg se širi miris domaće hrane i prave bosanske kahve, gdje oklagija ne služi samo za ukras i gdje će vas dočekati topla, domaćinska atmosfera i povoljne cijene, a sve to uz zvukove sevdaha. Sa sigurnošću bismo rekli, nešto novo i drugačije u našem gradu, sa duhom uvijek moderne tradicije.

“Godinama radim u kuhinji, kuham i uživam u svome poslu i uvijek mi je bila želja i san da imam nekad svoju vlastitu kuhinju. Pošto sam veliki zaljubljenik u dobru hranu, a naročito uživam u našim tradicionalnim bosanskim specijalitetima, odlučio sam da zajedno sa svojim kumom Muhamedom pokrenem mali restoran domaće hrane i pića”, za mojcazin.ba otkriva Ado, jedan od vlasnika Sehare.

Već nekoliko godina radim van granica Bosne i kuhar sam internacionalne kuhinje, ali još uvijek smatram da je naša bosanska jedna od najboljih, najzdravijih i najjednostavnijih kuhinja u svijetu i zato smo se odlučili da to baš bude restoran (Aščinica) bosanske kuhinje.”

Na samom otvoru Aščinice sve je bilo jasno – ova dva životna prijatelja, sada i poslovni partneri, imaju punu podršku svojih porodica, prijatelja i sugrađana. I danas, nekoliko dana nakon otvora, bilo je teško pronaći slobodan stol. Obzirom da se restorančić nalazi uz samu glavnu cestu u Polju, to nas ni ne čudi, jer ko god je čuo za novo mjesto s domaćom hranom, zna gdje će navratiti da jede – tamo gdje na ulazu u kuhinju piše Nanina kuhinja jer mnogo puta su iz skromnih kuhinja naših starih nani mirisala najbolja jela, koje su nas hranile i odgajale da budemo, prije svega, ljudi čista srca i saburli duše.

Na njihovom jelovniku pronaći ćete sve vrste pita koje se pripremaju po pravoj domaćoj recepturi, od razvijanja i pečenja do zdravih i kvalitetnih namirnica, bosanski lonac, trahana, pura, razne vrste salata, domaći somun, razna peciva i slično. Ponuda je obogaćena slatkim jelima kao što su jabukova pita, hurmašice, a ne zaboravimo ni kraljicu svih slatkih jela – baklavu uz koju savršeno ide bosanska kahva.

Muhamed nam je otkrio i otkud ideja za naziv restorana, obzirom da se radi o turcizmu koje mlađe generacije ne upotrebljavaju, a samim nazivom vlasnici su nam otkrili koliko su im tradicija i običaji važni.

Sehara je turcizam i ima značenje kutijica za nakit i vrijedne stvari ili kutija u kojoj se čuva ruho udavače. U starim bosanskim kućama sehara je imala povlašteno mjesto i to ono najljepše, okrenuto suncu. U životima ljudi imala je posebnu vrijednost. S njom se uvijek nešto počinjalo ili se, pak, nešto završavalo. Sehara je bila budžak u koji se odlagalo sve ono što je imalo posebnu vrijednost ili što je na bilo koji način zasluživalo posebnu pažnju. Nekad su djevojke na udaju tu ostavljale svoje ruho koje su same pripremale, vezle i plele.

Nama je cilj da oživimo stare bosanske recepte koji su skriveni u tamo nekoj Sehari, da našim novim generacijama damo sliku lijepe tradicije našeg naroda. Zato kuhamo samo zdravo, domaće i kvalitetno.”

Bitno je naglasiti da su svi mesni proizvodi koji se koriste u Naninoj kuhinji, odnosno Sehari, halal proizvodi, a ovo nije mjesto gdje ćete moći naručivati alkoholna pića, već uživati u domaćim sokovima i specijalitetima od voća.

Priča je ovo o početku oživljavanja pomalo zapostavljenog seoskog turizma te povratku domaćoj hrani i proizvodnji, bio proizvodima i ostalim potencijalima koje naš kraj ima, a nedovoljno su iskorišteni jer kvalitetna ishrana je mašina koja naše tijelo održava u životu.

Za sve informacije, rezervacije i narudžbe vrijedni i spretni tim Sehare pozovite na broj telefona 037/517-067.

 

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije