fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Stellantis će proširiti liniju hibridnih vozila kako bi zadovoljio rastuću potražnju

Stellantis je u utorak objavio da će proširiti svoju liniju pristupačnih hibridnih vozila na 36 modela u Evropi do 2026. godine, kako bi zadovoljio sve veću potražnju za ovom vrstom motora, alternativom automobilima na benzin i električnim vozilima.

Američko-francusko-talijanski proizvođač automobila, nastao spajanjem proizvođača Peugeota PSA i Fiat Chryslera 2021., rekao je u priopćenju da će ove godine ponuditi 30 hibridnih modela za devet od svojih 14 marki, uključujući Fiat, Peugeot, Jeep i Alfa Romeo, i pokrenuti još šest tokom sljedeće dvije godine.

Stellantis, koji nije rekao koliko takvih hibridnih modela već prodaje, rekao je da odgovara na brzo povećanje narudžbi kupaca za hibride u Evropi. Dodaje da je prodaja ove vrste vozila u regiji porasla za 41 posto u prvih šest mjeseci ove godine.

Grupacija je u junu izjavila da je njena prodaja električnih vozila stabilna od početka 2024. uprkos smanjenoj potražnji na globalnom nivou.

Stellantis je rekao da se fokusira na prodaju “blagih hibridnih” vozila, onih bez utikača i koja koriste niskonaponsku bateriju od 48 volti, robotizirani mjenjač s dvostrukom spojkom i pojačani sistem povrata energije kočenja, prenosi SEEbiz.

“Kada usporedite ovaj sistem s visokonaponskim hibridom, on ima vrlo sličan dobitak CO2 uz nižu cijenu za našeg kupca”, rekao je Christian Müller, Stellantisov viši potpredsjednik pogonskih sistema za regiju EMEA, govoreći o ugljiku emisije dioksida.

“Naš je sistem jednako dobar kao i ostali, ali s malo boljom ulaznom tačkom cijene.”

Stellantisova pristupačna hibridna tehnologija omogućuje domet do jednog kilometra u čisto električnom načinu rada, u usporedbi s oko 80 kilometara za plug-in hibridnu tehnologiju grupe.

Izvor

Izdvojeno

Zanimljivosti

Jelena Karleuša je otputovala u Atinu, gdje je iznajmila vilu na obali mora u sklopu najluksuznijeg hotela s pet zvjezdica. Kako prenose srbijanski mediji,...

Magazin

Kćerka Zdravka Čolića, Una Čolić, nerijetko na društvenim mrežama objavi provokativnu fotografiju zbog koje njeni pratioci ne ostaju ravnodušni. Una je sada objavila fotografiju...

Sport

Skokovi u vodu “Bentbaša Cliff Diving” postali su prepoznatljiv brend Grada Sarajeva, a ove godine takmičenje je zakazano za nedjelju, 4. august.  “Uveliko traju...

Zanimljivosti

Pjevačica Lidija Bačić (38) ovoga ljeta radi punom parom. Čeka je niz koncerata diljem Hrvatske, a predah od pjevanja uzela je opuštajući se uz...