fbpx

Stanogradnji u Njemačkoj prijeti propast, građevinari stopirali sve

od Urednik

Stanogradnji u Njemačkoj prijeti propast, upozorio je sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU), istakavši da država mora priskočiti u pomoć i izdvojiti 50 milijardi eura kako bi ublažila pritisak visokih kamatnih stopa i troškova.

“Programi privrednih podsticaja u proteklom periodu bili su prilično uspješni. Sada je ponovo vrijeme da (država) priskoči u pomoć”, rekao je predsjednik Robert Figer za nedjeljno izdanje visokotiražnog dnevnog lista “Bild”.

Visoke kamatne stope i nagli rast troškova zaustavili su gradnju u proteklim mjesecima, upozorio je Figer, prenose “Jutarnje”.

“Stanogradnji prijeti propast”, naglasio je čelnik sindikata. “Iz godine u godinu vlada ne ostvaruje cilj o gradnji 400.000 stanova godišnje. Brojke su u graditeljstvu sve slabije – uprkos tome što je stanovnika sve više”.

Stanogradnja i manjak stambenog prostora teme su konferencije koju je u ponedjeljak sazvao kancelar Olaf Scholz, a na dnevnom redu mogli bi biti državni podsticaji.

I Njemačko udruženje gradova i opština (DStGB) planira na konferenciji zatražiti državnu podršku za sektor: “(Treba) ubrzati postupke planiranja i dozvola za gradnju stanova, ograničiti troškove gradnje i dodatno ojačati ulaganja”, naveo je čelnik udruženja, Gerd Landsberg.

Potrebne su poreske olakšice, i za novogradnju i za obnovu postojećih objekata, istakeo je Landsberg za “Bild”, prenosi “Fenix”.

(Biznis.ba)

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.