fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Stanogradnji u Njemačkoj prijeti propast, građevinari stopirali sve

Stanogradnji u Njemačkoj prijeti propast, upozorio je sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU), istakavši da država mora priskočiti u pomoć i izdvojiti 50 milijardi eura kako bi ublažila pritisak visokih kamatnih stopa i troškova.

“Programi privrednih podsticaja u proteklom periodu bili su prilično uspješni. Sada je ponovo vrijeme da (država) priskoči u pomoć”, rekao je predsjednik Robert Figer za nedjeljno izdanje visokotiražnog dnevnog lista “Bild”.

Visoke kamatne stope i nagli rast troškova zaustavili su gradnju u proteklim mjesecima, upozorio je Figer, prenose “Jutarnje”.

“Stanogradnji prijeti propast”, naglasio je čelnik sindikata. “Iz godine u godinu vlada ne ostvaruje cilj o gradnji 400.000 stanova godišnje. Brojke su u graditeljstvu sve slabije – uprkos tome što je stanovnika sve više”.

Stanogradnja i manjak stambenog prostora teme su konferencije koju je u ponedjeljak sazvao kancelar Olaf Scholz, a na dnevnom redu mogli bi biti državni podsticaji.

I Njemačko udruženje gradova i opština (DStGB) planira na konferenciji zatražiti državnu podršku za sektor: “(Treba) ubrzati postupke planiranja i dozvola za gradnju stanova, ograničiti troškove gradnje i dodatno ojačati ulaganja”, naveo je čelnik udruženja, Gerd Landsberg.

Potrebne su poreske olakšice, i za novogradnju i za obnovu postojećih objekata, istakeo je Landsberg za “Bild”, prenosi “Fenix”.

(Biznis.ba)

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Sport

Fudbalski klub Sarajevo putem društvenih mreža predstavio je novu domaću garnituru dresova njemačkog proizovđača Adidas u kojoj će nastupati igrači kluba sa Koševa u...