fbpx

Šta vidjeti u Doboju? – RIO priče sa putovanja

od Urednik

Doboj je grad u Bosni i Hercegovini koji se nalazi u sjeveroistočnom dijelu zemlje, na rijeci Bosni. Prije rata je bio najvažniji željeznički čvor u Jugoslaviji, a poznat je i po svojoj istorijskoj i kulturnoj baštini, te je idealno mjesto za one koji žele da kombinuju istoriju zajedno sa prirodom.

Jedna od glavnih turističkih atrakcija u Doboju je bez dileme tvrđava Stara gradina, koja se nalazi na brdu nad gradom. Tvrđava je sagrađena u 14. vijeku i bila je važan strateški položaj za obranu grada od Turaka. Danas se tvrđava koristi za razne kulturne manifestacije, koncerte i druge događaje.

Unutar tvrđave se nalazi i muzej koji će vam reći više o istoriji grada i tvrđave, te je idealno mjesto za one koji žele saznati više o samom gradu, a osim istorije, sa tvrđave se pruža prekrasan pogled na grad i okolinu, te je idealno mjesto za šetnje i fotografisanje. Ukoliko se odlučite posjetiti tvrđavu, postoje brojni restorani i kafići u blizini gdje možete odmoriti i uživati u gastronomiji grada.

U samom gradu se nalazi i crkva Svetog Petra i Pavla, koja je sagrađena u 19. vijeku i predstavlja jedan od najljepših primjera baroknog stila u Bosni i Hercegovini. Unutar crkve se nalazi i muzej, a za one koji žele vidjeti nešto više o istoriji i kulturi Bosne i Hercegovine, tu je i muzej, koji se nalazi u centru grada. Muzej sadrži veliku kolekciju eksponata koji govore o povijesti i kulturi Bosne i Hercegovine, od prahistorije do danas.

Muzej Doboj

Za one koji vole prirodu, Doboj je idealno mjesto za posjetu. Okolina grada obiluje prelijepim prirodnim ljepotama, a jedno od najljepših mjesta je rijeka Bosna, koja protiče kroz grad. Rijeka je idealna za razne vodene sportove, poput raftinga i kanuinga, te za šetnje i opuštanje uz rijeku. U blizini grada se nalazi i planina Grmeč, koja je idealna za planinarenje i izlete, a zanimljiva je i zbog toga što se na njoj nalazi i jezero Grmeč, koje je popularno mjesto za odmor i rekreaciju.

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.