fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Šta se sije i sadi u julu?

U ovom mjesecu se, bez obzira na visoke temperaturne vrijednosti nastavlja sjetva i sadnja za dozrijevanje u septembru i oktobru.

Navodnjavanje i prihrana su ključni

Juli je mjesec u kojem intenzivno navodnjavamo i prihranjujemo povrtne kulture te ih štitimo od bolesti i štetnika. Također, nakon obranih kultura tlo se prekopava i po mogućnosti vrši se đurenje kako bi se spriječilo isušivanje vlage. 

Nakon kiše povrće treba okopati, oplijeviti i prihraniti. 

No, u ovom mjesecu se, bez obzira na visoke temperaturne vrijednosti nastavlja sjetva i sadnja za dozrijevanje u septembru i oktobru. 

Vrste povrća za sjetvu i sadnju u julu

Krastavci posijani do polovine jula dospijet će za svježe korištenje i zimnicu. Oni zahtijevaju puno vlage pa ih redovno, bez iznimke zalijevajte.  Najbolje ih je sijati na mjesto na kojem je rastao grašak. Redovito ih prihranjujte. Poput krastavca, i tikvice su pogodne za sjetvu u julu. Imaju iste zahtjeve za navodnjavanjem, zaštitom i prihranom kao krastavci. 

Korjenasto povrće poput mrkve, peršina, cikle i rotkve također je prikladno za sjetvu u julu. Odaberite rane sorte koje imaju kraće vrijeme vegetacije te koje su otporne na visoke temperature. Tlo treba biti rahlo i dobro drenirano. Redovnoih zalijevajte, posebno u ranim fazama rasta, a u slučaju toplinskih valova postavite mrežu za zasjenjivanje.

Ovoga se mjeseca siju, ali i sade kupusnjače kao što su kupus, kelj, cvjetača, korabica. Prije sjetve i sadnje tlo obogatite kompostom ili stajnjakom, a redovito ih prihranjujte dušičnim gnojivom, te nešto manje kalijem i fosforom. U nedostatku kiše, obilno zalijevajte . Kontrolirajte štetnike jer ih u ovo vrijeme napada kupusni moljac, muha, lisne uši, leptiri kupusari, tripsi i puževi. 

Iako većina salata ne voli visoke temperature, ipak možete posijati radič, endiviju, lollo rosso, mizunu. Koristite mreže za zajenjivanje ili ih posijte u sjeni većih biljaka kako biste ih, dok su vrlo mlade zaštitile od jakog sunca. Redovito i obilno ih zalijevajte. 

Mahune posijane do sredine jula davat će obilan urod do prvih mrazeva. Prije sjetve ih namočite u vodu, a kasnije redovito zalijevajte i okopavajte. Kada narastu oko 15 cm, zagrnite ih zemljom . Ako su prilikom cvatnje temperature jako visoke, zasjenite ih jer će inače odbaciti cvijet. 

(agroklub)

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Semir Cerić Koke pauzu između nastupa koristi za snimanje novih spotova koje će uskoropredstaviti publici. Tako će pod rediteljskom palicom Anisa Mujanovića narednih dana...

BiH

Klub Naroda i pravde u Općinskom vijeću Novi Grad službeno je još prije nekoliko mjeseci tražio podatke od načelnika Semira Efendića o vrsti angažmana...

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...