fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate podnijeti Zahtjev – NEON Televizija

Godišnji odmor ili putovanje u inostranstvo najčešće su povezani sa lijepim iskustvima i uspomenama. Međutim, nepredviđene okolnosti mogu nam promijeniti planove. Zato je važno da se osjećamo sigurno i bezbijedno.

Za boravak izvan Bosne i Hercegovine možete ostvariti besplatno putničko zdravstveno osiguranje preko Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a Zahtjev za izdavanje dvojezičnog obrasca, odnosno potvrde podnosi se najkasnije 7 dana prije odlaska osigurane osobe u inostranstvo.

“Osigurana lica imaju pravo korištenja zdravstvene zaštite na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja u državama ugovornicama, ukoliko im je prije odlaska u inostranstvo izdat odgovarajući dvojezični obrazac, odnosno potvrda o korištenju zdravstvene zaštite u inostranstvu. Pravo na korištenje zdravstvene zaštite za vrijeme boravka u inostranstvu imaju osigurane osobe koje su prijavljene kod obveznika koji redovno vrše uplatu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.”, kazala je za portal ntv.ba Alma Kešetović, viši stručni saradnik za koordinaciju poslovnica Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Osigurana osoba ima pravo na hitnu medicinsku pomoć koja podrazumijeva neophodno pružanje medicinske pomoći u cilju otklanjanja opasnosti po život i zdravlje koja se nije mogla predvidjeti niti odgoditi do njenog povratka u Bosnu i Hercegovinu.

Pod hitnom medicinskom pomoći ne smatraju se slučajevi gdje je zdravstvena zaštita bila planirana, odnosno predvidiva, kao što su planirani dijagnostički, odnosno terapijski postupci, operativni zahvati, porođaj i slično.

Osigurana osoba zahtjev podnosi u nadležnoj poslovnici zdravstvenog osiguranja (prema mjestu prebivališta), u kojem navodi državu u kojoj će boraviti, period boravka i članove porodice koji će boraviti u inostranstvu s njom.

Uz zahtjev se prilaže i Ocjena zdravstvenog stanja osigurane osobe, a istu izdaje izabrani porodični ljekar na temelju neposrednog pregleda, uvida u medicinsku karton i potrebnih medicinskih nalaza na osnovu kojih se može utvrditi zdravstveno stanje osiguranika.

Dvojezični obrazac, odnosno potvrda se izdaje na period naznačen na zahtjevu osigurane osobe, a isti ne može biti duži od 30 dana u toku jedne kalendarske godine.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

BiH

Podsjećati i opominjati, cilj je i poruka ilustratora i strip crtača Admira Delića, producenta na Al Jazeeri Balkans, koji već godinama ilustracijama prikazuje strahote...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...