fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Srušen hotel ‘Palas’ u Banjaluci, gradi se novi visine 100 metara

Završeno je rušenje nedovršenog dijela hotela “Palas”, a uskoro slijedi izgradnja novog, luksuznog hotela, saopštila je danas Gradska uprava Banjaluka.

“Ruglo iz samog centra našeg grada uklonjeno je i prije dogovorenih rokova. Ovaj momenat Banjaluka je čekala punih 40 godina, a mi smo za manje od tri godine snove i maštanja pretvorili u stvarnost”, poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je kazao, “uskoro nas očekuje početak radova na izgradnji najluksuznijeg i najvišeg objekta u RS, koji će zasigurno postati nova razglednica Banjaluke.”

Hotel Palas sagrađen je davne 1933. godine na mjestu na kojem se nekada nalazila Šehova džamija, a stanovništvo ju je nazivalo i Sijamija džamija.

Hotel Palas sada je u vlasništvu je Zepter Internacionala, koji je i investirao u izgradnju modernog dijala ovoga objekta. Projekat je vrijedan 150 miliona maraka i predviđeno je da budući hotel bude visok 100 metara sa restoranima, vidikovcem, spa centrom, podzemnom garažom i poslovnim objektima.

Ranije je reagovala Islamska zajednica u BiH poručivši da se Hotel ‘Palas’ u Banjoj Luci gradi na temeljima nasilno porušene džamije.

Iz Vakufske direkcije podsjećaju da je Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka još 2001. godine pokrenuo postupak osporavanja nezakonite privatizacije vakufske parcele označene kao k.č. broj 3/18, na kojoj je bila izgrađena džamija.

Postupak je pokrenut na osnovu istog zakona kojim je RS vratila imovinu Pravoslavnoj crkvi i drugim licima srpske nacionalnosti, a koji je odlukom tadašnjeg visokog predstavnika stavljen van snage.

Ustavni sud BiH je odbio apelaciju MIZ Banja Luka, uz obrazloženje da nije donesen zakon o denacionalizaciji, odnosno restituciji i da je spomenuti zakon stavljen van snage, pa „nije legitimno očekivati“ povrat predmetne imovine.

 

 

(Biznis.ba)

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Sport

Fudbalski klub Sarajevo putem društvenih mreža predstavio je novu domaću garnituru dresova njemačkog proizovđača Adidas u kojoj će nastupati igrači kluba sa Koševa u...