Povežite se sa nama

Vijesti

Srebrenik: Projektom toplifikacije grada do smanjenja zagađenja zraka (FOTO)

Objavljeno

-

U užem gradskom području Srebrenika intenzivirani su radovi na jednom od najznačajnijih projekata, projektu toplifikacije i priključenja stambeno-poslovnih objekata na jedinstveni sistem grijanja.
Realizacijom pomenutog projekta, čija je okvirna finansijska vrijednost oko 315.000KM, znatno će se smanjiti zagađenost zraka, ali i smanjiti troškovi toplotne energije za korisnike koji budu priključeni na gradski sistem grijanja, kaže gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.
“Ovo je najbitniji projekat za uže gradsko područje Srebrenika u ovoj godini. Finansijska konstrukcija za projekat toplifikacije grada je zatvorena i finansijska sredstva su već na namjenskom računu budžeta Grada Srebrenika. Osnovni izvor finansiranja je Grad Srebrenik, uz još nekoliko izvora finansiranja” – kaže Omerović.
On napominje da je Srebrenik jedini grad unutar BiH koji je bio učesnik međunarodnog Compose projekta te su na određene načine koristili benefite pomenutog projekta:
“Sva projektno tehnička dokumentacija koja podrazumijeva ovu fazu toplifikacije urađena je iz finansijskih sredstava Compose projekta” – kaže gradonačelnik Omerović.
Fahrudin Karić, koordinator projekta pojašnjava da je plan uvezati dva proizvodna kapaciteta, jedan koji je trenutno nedovoljno iskorišten i buduće kotlovsko postrojenje koje će biti smješteno u Domu kulture. Sve pomenuto rezultirat će povećanjem pouzdanosti u isporuci toplotne energije, smanjenja troškova proizvodnje toplotne energije i u konačnici, smanjenjem troškova grijanja poslovnih i stambenih objekata u Srebreniku.
“Cijena priključka je simbolična, što je pokazatelj istinske želje opštine da se taj sistem što brže razvije i ona iznosi 5KM po metru kvadratnom. Cijena isporučene toplotne energije je 2KM po kvadratnom metru a ako korisnik ima ugrađen mjerni uređaj cijena je niža, otprilike nekih 1,60KM po m2” – navodi Karić.
Prema planu, radovi na sistemu toplifikacije trebali bi biti završeni do oktobra, što znači da bi već od ove grijne sezone stepen zagađenja zraka iz individualnih kotlovnica u Srebreniku trebao biti znatno smanjen.
Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Objavljen Javni poziv za dodjelu sportskih stipendija u TK

Objavljeno

-

Od

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona raspisalo je Javni poziv za dodjelu sportskih stipendija za 2020. godinu.

Predmet Javnog poziva za dodjelu sportskih stipendija za 2020. godinu je prikupljanje prijava za odabir korisnika sredstava utvrđenih u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2020. godinu na potrošačkoj jedinici32010002 -„Tjelesna kultura i sport“, planirana na ekonomskom kodu 614200 – Tekući transferi pojedincima u iznosu od 60.000 KM.

1) Pravo na dodjelu stipendije ima:

a)sportista koji je ostvario zapažene ili perspektivne sportske rezultate ili sportske rezultate specijalne olimpijade,

b)sportista-učenik.

Sve dodatne informacije o ovom Javnom pozivu možete pronaći OVDJE.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Solakov FUCZ isplaćivao posebne naknade radnicima za vrijeme godišnjih odmora, sumnjive nabavke opreme

Objavljeno

-

Od

Federalni revizori u proteklom periodu češljali su dokumentaciju Federalne uprave civilne zaštite te su sačinili izvještaj o radu ove institucije za 2019. godinu koji vrvi od nalaze o neregularnostima. Na čelu FUCZ-a za period koji je podvrgnut kontroli bio je Fahrudin Solak, koji se nalazi pod istragom Tužilaštva BiH u aferi „Respiratori“.

Češljajući dokumentaciju FUCZ-a revizori nisu mogli potvrditi osnovanost obračuna i isplate posebnog dodatka na plaću za posebne uslove rada, s obzirom na to, kako su naveli, da nisu ispunjeni uslovi koje propisuje Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Naime, bruto plaće i naknade zaključno sa 31. decembrom 2019. godine iznosile su 5.362.324 KM i veće su za čak 757.975 KM u odnosu na prethodnu godinu. Kao razlog navodi se da je povećan broj zaposlenih za 17 radnika.

Kako revizori navode, najviše neto plaća u FUCZ-u za 2019. godinu iznosila je 3.348 KM ( cijeni se da se radi o Solakovoj plaći), a naniža 679 KM. Pravilnik o plaćama sa odgovarajućim izmjenama, donio je sam direktor a on predviđa dodatak od 30 do 50 posto za deminere, a za ostale 10 do 20 posto. Međutim prema zakonskim propisima dodatak se propisuje samo kada pripadnici timova neposredno na terenu obavljaju poslove deminiranja, no to FUCZ nije ugradio u Pravilnik o plaćama.

Posljedica toga je da se iskazani troškovi u iznosu od 5.362.324 KM mogu značajno razlikovati od onih koji bi se utvrdili prema važećima zakonskim propisima. Ovaj dodatak se obračunavao i isplaćivao i za vrijeme bolovanja i godišnjih odmora i kada pripadnici timova nisu bili na terenu“, ustanovili su federalni revizori.

Također, revizori ističu da je Solak tri dana pred istek 2019. godine donosio rješenja kojim je pojedinima uz poseban dodatak isplaćivana i razlika minulog staža retroaktivno za period od 1. januara do 31. decembra te godine, što su revizori također ocijenili neosnovanim, posebno zbog toga što ova sredstva nisu ni odobrena Budžetom FBiH za 2019. godinu.

Nadalje, revizori su ustanovili da za provedene postupke javnih nabavki na osnovu kojih su zaključeni ugovori u iznosu od 1.303.482 KM, tehničke specifikacije iz tenderske dokumentavije nisu svim ponuđačima omogućile jednak i nediskriminirajući pristup u nadmetanju, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„Iz sredstava zaštite i spašavanja planirana je nabavka stavljanja u funkciju helikoptera TIP BELL 2016 L1 Long Ranger procijenjene vrijednosti od 2,5 miliona KM koja nije realizovana. FUCZ, međutim, nije imala zaključenih sporazuma vezanih za stavljanje u funkciju helikoptera, te se ne može opravdati nie planiranje nabavke, jer FUCZ može pokrenuti postupak javne nabavke tek kada ima sporazum a Federalnom upravom policije“, navode revizori.

Tu se, međutim, ne završava priča o sumnjivim nabavkama. Kako navode revizori, FUCZ je sklopio je ugovor sa firmom „Aquabalkan“ iz Konjica za za dostavljanje opreme za Federalnu specijaliziranu jedinicu za potrage i spašavanje.

Kako ističu, čamac marke „Tyromont AKJA 2150 COMBI“ koji ne na web-shopu dostupan za 7.574 KM FUCZ je fakturisan po cijeni od 10.573 KM. Pada u oči, navode revizori, da je ista firma bila odabrana i dostavljanje druge opreme po različitim postupcima javnih nabavki. Revizori su ustanovili i da su artikli traženih specifikacija odgovarali aritklima proizvođača, tako su u tri postupka traženi baš oni artikli koje je imaosamo proizvođač „Aquabalkan“.

Između ostalog, navode revizori, sa firmom KM Trade koja je dijelom i u vlasništvu Kadrije Kolića, aktuelnog advokata Fahrudina Solaka u predmetu „Respiratori“ zaključivani su ugovori za nabavku vojjne opreme i plastičnog eksploziva. Poslovi su iznosili 99.977 KM i 16.965. Ove nabavke su, naveli su revizori, velikim dijelom kasnile, vršene su sukcesivne isporuke i plaćali su se avansno.

FUCZ se revizorima dijelim očitovao na navedene konstatacije te su sačinili obrazloženja za određene kvalifikacije, no revizori su ustanovili da mnoga od obrazložanje nisu utjecala na izmjenu datih nalaza.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije