fbpx
Vijesti

Srbija i Kosovo: Neprihvatanje francusko-nemačkog predloga vodi Srbiju u prekid investicija i puta ka EU, rekao Vučić

Francusko-nemački predlog normalizacije odnosa Beograda i Prištine usvojile su sve države članice Evropske unije, čak i pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u obraćanju rekao da ne može da govori o detaljima tog plana, ali da je taj predlog „de fakto postao pregovarački okvir za pristupanje Srbije EU”.

„U drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je ‘morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, suočićete se sa prekidom procesa evropskih integracija.

„Pod dva, suočićete se sa zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija, pod tri sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će naneti veliku štetu Srbiji‘, citirao sam”, saopštio je Vučić.

Prošlonedeljne razgovore sa „velikom petorkom”, koju čine evropski posrednik Miroslav Lajčak, američki izaslanik Gabrijel Eskobar, nemački i francuski specijalni savetnici Jens Pletner i Emanuel Bone, kao i savetnik italijanske premijerke Mario Talo, ocenio je kao „najteže u poslednjoj deceniji”.

Kako je rekao, na sastanku sa predstavnicima najmoćnijih zemalja zapadnog sveta je jasno rečeno šta je „batina” koja očekuje Srbiju, ukoliko plan odbije.

„Oni su došli sa štapom, verujem da će u budućnosti biti i nekih boljih i lepih vesti.

„Ja sam tražio različite stvari i pomoć i podršku EU, videćemo”, rekao je Vučić.

On je pre nekoliko meseci izjavio da bi ako Srbija prihvati plan mogla da dobije brzi ulazak u EU, a da Kosovo zauzvrat dobije članstvo u Ujedinjenim nacijama.

U suprotnom, ukidanje bezviznog režima sa zemljama EU, bilo bi pitanje nedelja, rekao je Vučić.

Ceo proces je znatno ubrzan napadom Rusije na Ukrajinu, dodao je.

„Oni (zapadne zemlje) imaju svoju agendu to je poraz Rusije i toj agendi sve što se nađe na putu biće počišćeno, ne treba imati bilo kakvih iluzija po tom pitanju”, rekao je Vučić.

On očekuje formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa 22 principa potpisana sporazumom u Briselu, ali i za nju sledi „velika borba” sa albanskim pregovaračima.

„Očigledno je da će pokušavati da kažu da 21 od 22 principa nisu u saglasnosti sa Ustavom Kosova neće to da urade, ali će na kraju, zbog odlučnosti Amerikanaca po tom pitanju, koju sam video, to u mesecima pred nama, konačno moći da bude završeno”, rekao je Vučić.

Srbija mora da nastavi evropski put, učestvuje u dijalogu, jer želi kompromis, a ne „zamrnzuti konflikt”, dodao je.

„Ne zato što volim njihovo licemerje u smislu poštivanja Povelje Ujedinjenih nacija, već zato što bismo bili ekonomski i politički izgubljeni bez toga, a da budemo usamljeni i izolovani, kao predsednik ne bih pristao da na takav način vodim zemlju”.

Kasnije je istakao da je EU najveći donator Srbije i da najveći broj investicija dolazi odatle.

Srbija ne može da spreči ulazak Kosova u Savet Evrope, niti u NATO.

„Ono što može je da se podiže stepen poverenja između nas i Albanaca, kako bi se obezbedio mir”, rekao je Vučić.

Dogovoreni taktički potezi

Predsednik Srbije je rekao da su na sednici Vlade prethodno dogovoreni „taktički potezi”.

„Ako je izbor da na jednoj strani imamo izolaciju, sankcije ovakve ili onakve, a nema gorih sankcija od povlačenja investicija, što mi je tri puta direktno izrečeno, ili ćemo sa druge strane da prihvatamo sve odmah, što znači i Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa koliko je moguće boriti se.

„Više se ne govori o međusobnom priznanju, što znači da smo ipak nešto postigli, ne govori se da moramo da glasamo za, možemo da glasamo i protiv, ali da moramo da prihvatimo njihovo članstvo”, rekao je Vučić.

„Tu se ne govori ni o našem odobravanju o ulasku Kosova u UN, ali bismo de fakto prihvatili njihovo članstvo, odnosno pomogli drugima da ga izglasaju”.

Kada dođe vreme, o predlogu će se izjašnjavati Skupština i druge institucije, a ako bude bilo potrebe „možda i narod i sve druge institucije”, dodao je Vučić.


Skoro petnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Izvor

Oznake: Vijesti

Vezani članci