Povežite se sa nama

Sport

Sportske igre mladih nastavljene u Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžaku (FOTO)

Objavljeno

-

Nakon održanih takmičenja u nekoliko gradova Zeničko-dobojskog kantona, došao je red i na održavanje takmičenja Plazma Sportskih igara mladih u Tešnju. Dječaci i djevojčice su se u ovom gradu takmičili u malom nogometu, košarci i rukometu. Predstavnici ovog grada na polufinalnim regionalnim takmičenjima bit će malonogometaši iz ekipe FK„Borac“, kao i košarkaši iz ekipe „Spartanci“, te košarkašice iz ekipe „Basket Junkies“. Kada je riječ o Podravka Cupu, rukometnom takmičenju za kategoriju 2006. godište i mlađi, prvo mjesto osvojile su djevojčice iz ekipe ŽRK„Bosna“.

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Srebrenica je već sedam godina zaredom domaćin Igara, a dječaci i djevojčice su se imali priliku takmičiti u malom nogometu, košarci i odbojci. Osvajači Coca-Cola Cupa, takmičenja u malom nogometu za 2005. godište i mlađe, su dječaci iz ekipe FK „Milići“, nakon što su u finalnoj utakmici savladali ekipu „Peckham 82“. Odbojkaško takmičenje za djevojčice osvojila je ekipa ŽOK „Bratunac“, a najviše neizvjesnosti bilo je košarkaškom takmičenju. Najbolje košarkašice na košarkaškom takmičenju u Srebrenici su djevojčice iz ekipe „Ljubovija 001“, a najbolji košarkaši su dječaci iz ekipe „Kenguri, koji su u savladali svoje vršnjake iz ekipe „Nismo mi“ iz Vlasenice.

„Nakon što smo prošle godine izgubili u finalu, ove godine smo mnogo sretni zbog osvajanja Kinder Joy of moving Cupa u našem gradu i prolasku u dalju fazu takmičenja“, kazao je kapiten ekipe FK „Kenguri“, Nemanja Bojić.

U Zavidovićima su takmičenja održana u malom nogometu i odbojci. Dok su dječaci u ovom gradu pokazali veće interesovanje za takmičenje u malom nogometu, djevojčice su se zabavile na odbojkaškom takmičenju. Ekipa „Osice“ iz Maglaja osvojila je prvo mjesto i očekuje je učešće na polufinalnom turniru za regiju Zeničko-dobojskog kantona.

„Sretne smo što smo kao gostujuća ekipa osvojile Plazma Cup i nadamo se da ćemo jednako uspješne i na polufinalnom turniru, kako bismo išle u Sarajevo“, izjavila je Amra Mustabašić, članica ekipe „Osice“.

Odžak je prvi put ove godine bio domaćin Igara, a takmičenja u ovom gradu su održana u malom nogometu. Najuspješnija ekipa na Coca-Cola Cupu, takmičenju u malom nogometu za 2005. godište i mlađe, bila je gostujuća ekipa NK „Tempo“ iz Gradačca, dok su u kategoriji 2009. godište i mlađi najbolji bili dječaci iz domaće ekipe FK „Jedinstvo“.

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

Igre mladih Tešnju, Srebrenici, Zavidovićima i Odžak (1)

„Drago nam je što smo se imali priliku takmičiti na Poli Cupu u našem gradu i radujemo se nastavku takmičenja“, rekao je Ajdin Salkanović, predstavnik FK „Jedinstvo“.

U okviru BH Telecom SIM Turneje radosti, a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, Igre i ove godine nastavljaju realizirati projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“, s ciljem učenja o toleranciji, poštivanju različitosti i fair playu. Osim toga, kroz kampanju „Budi zakon, reci NE“, koju Igre implementiraju u saradnji sa Fondom za okoliš FBiH, djevojčice i dječaci imaju priliku učiti o važnosti očuvanja životne sredine.

Plazma Sportske igre mladih, uz prethodnu saglasnost nadležnih zdravstvenih institucija i poštivanje svih preporuka, nastavljaju svoje aktivnosti, a polako se bliži i održavanje polufinalnih turnira. Sve informacije o načinu provođenja ovogodišnjih aktivnosti zainteresirani mogu pronaći na

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Sport

Sljedeće sedmice javni poziv za sportske organizacije i stipendije

Objavljeno

-

Od

“Naredne sedmice očekuje se raspisivanje i objava Javnog poziva za sufinansiranje programa/projekata sportskih organizacija u oblasti tjelesne kulture i sporta za 2020. godinu i Javnog poziva za dodjelu sportskih stipendija za 2020. godinu”, kazao je na današnjoj konferenciji za medije ministar kulture sporta i mladih TK Srđan Mićanović.

Također, danas je rečeno da je Ministarstvo ove godine napravilo izmjene i u načinu podnošenja aplikacija. Naime, za razliku od dosadašnje prakse procedura je pojednostavljena na način da će korisnici u zavisnosti od namjene projekta ili programa sa kojim apliciraju popuniti samo jedan odgovarajući aplikacijski obrazac. U tekstu obrazaca odgovara se na niz pitanja, a dokaz tačnosti datih podataka koji se treba dostaviti je takođe naveden u tekstu aplikacijskih obrazaca.

Spomenuti obrasci se mogu preuzeti sa web stranice Vlade Kantona www.vladatk.gov.ba i Ministarstva www.mksmtk.gov.ba i oni se odnose na:

–           Aplikacijski obrazac 1 – Vrhunski, kvalitetni sport i sport lica sa invaliditetom,

–           Aplikacijski obrazac 2 – Sport za sve,

–           Aplikacijski obrazac 3 – Sportske manifestacije i

–           Aplikacijski obrazac 4 – Pružanje usluga korištenja objekata na ime trenažnog procesa.

Spomenuti obrasci se mogu preuzeti sa web stranice Vlade Kantona www.vladatk.gov.ba i Ministarstva www.mksmtk.gov.ba.

Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona je, na sjednici održanoj 15. septembra 2020. godine, donijela odluku kojom je utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava za oblast tjelesne kulture i sporta za 2020. godinu.

Sredstva koja su već ranije planirana rebalansom Budžeta za 2020.godinu u iznosu od 705.000,00 KM, a postupak raspodjele tih sredstava utvrđen ovom odlukom, dodjeljivat će se za namjene sufinansiranja vrhunskog sporta, kvalitetnog sporta, sporta lica sa invaliditetom, sportske rekreacije, sportskog odgoja i obrazovanja, zdravstvene zaštite sportista, pružanje usluga korištenja objekata na ime trenažnog procesa u oblasti sporta i sufinansiranje organizacija sportskih manifestacija.

Također, određeni dio sredstava namijenjen je za nagrađivanje i stipendiranje u sportu koje će se vršiti u skladu sa ranije donesenom Odlukom o uslovima i kriterijima za dodjelu nagrade i stipendije u sportu Tuzlanskog kantona. Obje odluke dostupne su na stranici Ministarstva za kulturu, sport i mlade i stranici Vlade Tuzlanskog kantona.

Kriterijima je utvrđen i način dodjele sredstava Sportskom savezu TK i Sportskom savezu osoba sa invaliditetom TK, a što je definisano odredbama Zakona o sportu.

U odnosu na raniji period i dosadašnji način dodjele sredstava namijenjenih za sportske organizacije, ove godine je po prvi puta napravljen prijedlog bodovanja odnosno kreirani su mjerljivi kriteriji.

Kriteriji koji se boduju detaljno su navedeni u usvojenoj odluci, a neki od njih su učešće i pripreme na olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima, međunarodnim ligaškim takmičenjima u kolektivnim sportovima i međunarodnim takmičenjima za pojedinačne sportove na kojima se ostvaruje norma za olimpijske igre, mediteranske igre, balkanska prvenstva, dva najviša ranga takmičenja organizovanim u BiH, ali i vrednovanje priprema i učešća u omladinskim kategorijama. Pored ovih kriterija vrednuju se ostvareni rezultati na ovim takmičenjima, broj članova u državnoj reprezentaciji seniorske i omladinskih kategorija, broj selekcija koja su uključena u redovna takmičenja, broj aktivnih/registrovanih sportista kluba. Veliku vrijednost ima i sam kvalitet projekta.

Posebni kriteriji se odnose i na “Sport za sve” u koji je uključena sportska rekreacija, sportski odgoj i obrazovanje i zdravstvena zaštita sportista, ali i kriteriji za organizaciju sportskih manifestacija. Ispunjavanje kriterija definisanih odlukom sportske organizacije će dokazivati određenom dokumentacijom koja će biti navedena u Javnom pozivu i aplikacijskim obrascima na osnovu kojih će sportske organizacije predlagati svoje projekte ili programe.

Sredstva za dodjelu stipendija će se takođe dodjeljivati putem Javnog poziva za dodjelu sportskih stipendija za 2020. godinu, a pravo na dodjelu stipendije ima:

  1. a) sportista koji je ostvario zapažene ili perspektivne sportske rezultate ili sportske rezultate specijalne olimpijade,
  2. b) sportista- učenik.

Sve dodatne informacije zainteresirane osobe mogu dobiti i putem telefona Ministarstva za kulturu, sport i mlade: 035 369 410 i 035 369 352.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Sport

Sve je gotovo: Džeko stiže na medicinske preglede i potpisuje za Juventus

Objavljeno

-

Od

Kako je objavio Sky Sport prije nekoliko trenutaka, Edin Džeko će definitivno postati fudbaler Juventusa.

Poljak Arkadiusz Milik skoro sve je dogovorio sa Romom što je Dijamanta definitivno oslobodilo i kapiten naše reprezentacije će potpisati za najveći italijanski klub.

Vrijednost transfera je prema navodima Fabrizija Romana 15 miliona eura, a Džeko je već dogovorio lične uslove sa Juventusom.

Zvanična objava se očekuje nakon što Milik definitivno napusti Napoli, a to će biti veoma brzo.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije