fbpx
Biznis

Španska ministrica kaže da će raditi na blokiranju saudijske kupovine Telefonice

Ministrica rada i zamjenica premijera Španije Yolanda Diaz izjavila je da će raditi na blokiranju kupovine velikog udjela u španskoj telekomunikacijskoj kompaniji Telefonica od strane Saudijskog Telekoma, prenosi Anadolu.

“Ne možemo dozvoliti da se operacija nastavi. Telefonica upravlja najvažnijom stvari u našim životima – podacima”, rekla je Diaz novinarima u Rimu.

Telefonica je jedna od najvećih svjetskih telekom kompanija, koja posluje u Španiji, širom Evrope i Latinske Amerike. Također pruža opremu i usluge španskoj vojsci.

Španski zvaničnici su u utorak navečer bili zatečeni kada je Saudi Telecom objavio da kupuje 9,9 posto udjela u Telefonici u vrijednosti od 2,1 milijarde eura. Tim bi potezom državni Saudi Telecom postao najveći dioničar španjolskog telekoma.

Diaz, koja nema direktnu kontrolu nad ekonomskim aranžmanima, rekla je da je svoje zahtjeve poslala španskoj ministrici ekonomije Nadiji Kalvino.

U srijedu je Calvino rekla da Španija pažljivo ispituje kupovinu i obećala je da će primijeniti sve neophodne mjere za odbranu interesa Španije.

Međutim, neki posmatrači sugerišu da bi blokiranje saudijske kupovine moglo naštetiti drugim španskim interesima.

Na primjer, španska kompanija Renfe upravlja profitabilnom linijom brzih vozova Meka – Medina.

Druga španska kompanija u državnom vlasništvu Navantia također je prošle godine potpisala memorandum o razumijevanju sa Saudijskom Arabijom za izgradnju borbenih brodova u vrijednosti od više od milijardu dolara.

Španska vlada je 2018. godine objavila da će blokirati isporuku 400 laserski navođenih bombi Saudijskoj Arabiji, rekavši da bi se oružje moglo koristiti za nanošenje štete civilima u Jemenu.

Međutim, brzo je Madrid napravio preokret. Taj potez uslijedio je usred protesta radnika u Navantiji koji su trebali potpisati ugovor za izgradnju pet korveta za saudijsku mornaricu.

Izvor

Oznake: Biznis, Ekonomija, Privreda

Možda vas zanima