Povežite se sa nama

Vijesti

Solakov FUCZ isplaćivao posebne naknade radnicima za vrijeme godišnjih odmora, sumnjive nabavke opreme

Objavljeno

-

Federalni revizori u proteklom periodu češljali su dokumentaciju Federalne uprave civilne zaštite te su sačinili izvještaj o radu ove institucije za 2019. godinu koji vrvi od nalaze o neregularnostima. Na čelu FUCZ-a za period koji je podvrgnut kontroli bio je Fahrudin Solak, koji se nalazi pod istragom Tužilaštva BiH u aferi „Respiratori“.

Češljajući dokumentaciju FUCZ-a revizori nisu mogli potvrditi osnovanost obračuna i isplate posebnog dodatka na plaću za posebne uslove rada, s obzirom na to, kako su naveli, da nisu ispunjeni uslovi koje propisuje Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Naime, bruto plaće i naknade zaključno sa 31. decembrom 2019. godine iznosile su 5.362.324 KM i veće su za čak 757.975 KM u odnosu na prethodnu godinu. Kao razlog navodi se da je povećan broj zaposlenih za 17 radnika.

Kako revizori navode, najviše neto plaća u FUCZ-u za 2019. godinu iznosila je 3.348 KM ( cijeni se da se radi o Solakovoj plaći), a naniža 679 KM. Pravilnik o plaćama sa odgovarajućim izmjenama, donio je sam direktor a on predviđa dodatak od 30 do 50 posto za deminere, a za ostale 10 do 20 posto. Međutim prema zakonskim propisima dodatak se propisuje samo kada pripadnici timova neposredno na terenu obavljaju poslove deminiranja, no to FUCZ nije ugradio u Pravilnik o plaćama.

Posljedica toga je da se iskazani troškovi u iznosu od 5.362.324 KM mogu značajno razlikovati od onih koji bi se utvrdili prema važećima zakonskim propisima. Ovaj dodatak se obračunavao i isplaćivao i za vrijeme bolovanja i godišnjih odmora i kada pripadnici timova nisu bili na terenu“, ustanovili su federalni revizori.

Također, revizori ističu da je Solak tri dana pred istek 2019. godine donosio rješenja kojim je pojedinima uz poseban dodatak isplaćivana i razlika minulog staža retroaktivno za period od 1. januara do 31. decembra te godine, što su revizori također ocijenili neosnovanim, posebno zbog toga što ova sredstva nisu ni odobrena Budžetom FBiH za 2019. godinu.

Nadalje, revizori su ustanovili da za provedene postupke javnih nabavki na osnovu kojih su zaključeni ugovori u iznosu od 1.303.482 KM, tehničke specifikacije iz tenderske dokumentavije nisu svim ponuđačima omogućile jednak i nediskriminirajući pristup u nadmetanju, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„Iz sredstava zaštite i spašavanja planirana je nabavka stavljanja u funkciju helikoptera TIP BELL 2016 L1 Long Ranger procijenjene vrijednosti od 2,5 miliona KM koja nije realizovana. FUCZ, međutim, nije imala zaključenih sporazuma vezanih za stavljanje u funkciju helikoptera, te se ne može opravdati nie planiranje nabavke, jer FUCZ može pokrenuti postupak javne nabavke tek kada ima sporazum a Federalnom upravom policije“, navode revizori.

Tu se, međutim, ne završava priča o sumnjivim nabavkama. Kako navode revizori, FUCZ je sklopio je ugovor sa firmom „Aquabalkan“ iz Konjica za za dostavljanje opreme za Federalnu specijaliziranu jedinicu za potrage i spašavanje.

Kako ističu, čamac marke „Tyromont AKJA 2150 COMBI“ koji ne na web-shopu dostupan za 7.574 KM FUCZ je fakturisan po cijeni od 10.573 KM. Pada u oči, navode revizori, da je ista firma bila odabrana i dostavljanje druge opreme po različitim postupcima javnih nabavki. Revizori su ustanovili i da su artikli traženih specifikacija odgovarali aritklima proizvođača, tako su u tri postupka traženi baš oni artikli koje je imaosamo proizvođač „Aquabalkan“.

Između ostalog, navode revizori, sa firmom KM Trade koja je dijelom i u vlasništvu Kadrije Kolića, aktuelnog advokata Fahrudina Solaka u predmetu „Respiratori“ zaključivani su ugovori za nabavku vojjne opreme i plastičnog eksploziva. Poslovi su iznosili 99.977 KM i 16.965. Ove nabavke su, naveli su revizori, velikim dijelom kasnile, vršene su sukcesivne isporuke i plaćali su se avansno.

FUCZ se revizorima dijelim očitovao na navedene konstatacije te su sačinili obrazloženja za određene kvalifikacije, no revizori su ustanovili da mnoga od obrazložanje nisu utjecala na izmjenu datih nalaza.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

“Srebrena malina” dala dvogodišnju garanciju bez pokrića, kineski serviseri nemaju rješenje

Objavljeno

-

Od

Respiratori plaćeni 10,5 miliona KM danas nisu upotrebljivi, bar njih nekoliko koje su beogradski stručnjaci pokušali staviti u funkciju. Naime, sporni su izlazni parametri kisika koji odstupaju od prihvatljivih vrijednosti.

No, ko je kriv i ko će popraviti ili zamijeniti vrijednu medicinsku aparaturu, svi se pitaju, a odgovor nema niko. U famoznom ugovoru FUCZ-a i “Srebrene maline” navodi se:

Prodavac se obavezuje da isporučena roba iz člana 1. ovog Ugovora bude traženog kvaliteta, odnosno onog koji je dat u ponudi koju je kupac odabrao kao najpovoljniju. Količine i kvalitet robe koja je predmet ovog Ugovora kontrolisat će uposleni Uprave zadužen za MTS i predstavnik Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH … – navodi se u tom dijelu

Garancija bez ikakvog pokrića

Prodavac je “Srebrena malina”, a kupac FUCZ. Dakle, “Srebrena malina” je kao prodavac obavezna sve ugovorne obaveze izvesti blagovremeno, u ugovorenom roku, stručno i kvalitetno. A obavezala se i na garanciju respiratora – na dvije godine.

Garantni rok za robu iznosi 24 mjeseca i teče od dana isporuke robe – navodi se u ugovoru.

U ugovoru stoji i kako će se sva eventualna odstupanja i nedostaci, prilikom primopredaje robe, konstatovati zapisnikom, a da se prodavac (Srebrena malina) obavezuje da će primjedbe otkloniti, o svom trošku, u roku od 10 dana od dana potpisivanja navedenog zapisnika.

V.d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović danas kaže za Klix.ba da je on konstatirao da je “Srebrena malina” u ugovoru dala garanciju na 24 mjeseca i da je to trenutno pitanje za pravnu službu.

Mi imamo pravo potraživati robu ako se utvrde nedostaci, da se zamijeni ili servisira. Sada je nezgodna situacija jer ‘Srebrena malina’ nije serviser tih uređaja i to je to. Ugovorom nije predviđena ni bankovna garancija, dakle što se tiče povrata novca nema ništa. Jučer smouputili službeni dopis ‘Srebrenoj malini’ da ih obavijestimo kao dobavljača oko te garancije, da su upoznati s problemom i da se uključe u rješavanje – kaže Kadribegović.

FUCZ bi svoja prava mogao potraživati na sudu, ali s obzirom na efikasnost bh. pravosuđa pitanje je koliko bi godina trebalo da se proces okonča.

Posao instaliranja aparata u Goraždu i Sarajevu je zaustavljen ove sedmice nakon što su parametri na prvim testiranjima bili van dozvoljenih granica. Vrijedi podsjetiti da su kutije s respiratorima od dolaska na sarajevski aerodrom mjesecima bile uskladištene i pitanje je da li je iko i pokušao kontrolisati robu, kako je predviđeno ugovorom.

Kineski serviseri ne znaju rješenje

Kako saznaje Klix.ba jučer su nadležni iz firme Profesional Medic iz Beograda, koji su Federaciji BiH donirali svoje usluge instalacije respiratora, stupili u kontakt sa kineskim serviserima te im prezentovali verifikacije i odstupanja. No, odgovor na pitanja nisu dobili pa će rješenje dalje tražiti narednih dana u sektoru za razvoj kineske firme.

Iz sarajevskog “Verlaba” ranije su za Klix.ba kazali kako je očito ista sistemska greška na svim uređajima te da serviser treba kontaktirati proizvođača i vidjeti konkretno u čemu je problem.

Činjenica je da beogradska kompanija “Profesional Medic” nije ovlašteni serviser konkretnog kineskog proizvođača, ali se jedina javila nakon dva neuspjela javna poziva FUCZ-a i pokušala ih staviti u funkciju.

Podsjećamo, Federalna uprava civilne zaštite je putem firme “Srebrena malina” nabavila 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Zbog sumnjive nabavke državni tužitelji su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Federacija BiH bira najbolji med

Objavljeno

-

Od

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, Federalni zavod za poljoprivredu i Federalni agromediteranski zavod, proglasili su danas ovogodišnje pobjednike takmičenja “Dani meda” za najbolji med u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Testirano je više od 80 uzoraka meda, a 16 nagrada dodijeljeno je u osam kategorija, uključujući najbolji livadski med te najbolje medove od kestena, medljike, bagrema i lipe. Prvi put ove godine dodijeljene su i nagrade najboljem mladom pčelaru i najboljoj pčelarki.

Pčelarstvo i proizvodnja meda u Bosni i Hercegovini su u porastu i jako je važno da se pčelarima pružiti adekvatnu podrška, te da im se pomogne da poboljšaju kvalitet i povećaju količinu meda i drugih pčelarskih proizvoda koje proizvode”, izjavio je Omer Kurtović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva.

“Još uvijek ne proizvodimo dovoljne količine kvalitetnog meda da zadovoljimo potrebe domaćeg tržišta. U 2019. godini uvezli smo šest puta više meda nego što smo izvezli i to je jasan pokazatelj da bi se više ljudi u BiH trebalo početi baviti proizvodnjom kvalitetnog meda, posebice mladi. Pčelarstvo je težak, ali isplativ posao.”

Sweden/USAID FARMA II projekt obučio je osoblje Federalnog agromediteranskog zavoda za provođenje polenske analize meda. Zavod sada provodi hemijsku, mikrobiološku i polensku analizu, a sve su korištene za određivanje pobjednika takmičenja za najbolji med.

“Najbolji način da naši pčelari poboljšaju svoju konkurentnost je testiranje i certificiranje njihovih proizvoda. Svi trebamo raditi na promociji kvalitetnih domaćih proizvoda uključujući med. Na taj način će i domaći i međunarodni potrošači razviti  povjerenje u kvalitet naših proizvoda i početi cijeniti naporan rad bh. pčelara”, izjavio je Marko Ivanković, direktor Federalnog  agromediteranskog  zavoda iz Mostara.

“Drago mi je da smo za ovogodišnje natjecanje dobili više od 80 uzoraka meda unatoč tome što je ova godina svima nama teška zbog pandemije, a pčelarima i još teža zbog vremenskih uvjeta. Posebno sam ponosan na naše mlade pčelare koji su sudjelovali u natjecanju i na činjenicu da je upravo žena dobila nagradu u kategoriji najbolji mladi pčelar, to jest pčelarka.”

Projekt FARMA II od svog osnivanja 2016. godine podržava organizovanje takmičenje za najbolji med u Federaciji BiH. Tokom proteklih pet godina projekt je uložio više od 1,1 milion KM u razvoj sektora meda kroz dodjelu bespovratnih sredstava i pružanje tehničke podrške skoro jednoj hiljadi pčelara u BiH.

Nastavite čitati

Najčitanije