fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

SNSD, SDS i HDZ glasali za poništavanje Inzkovog zakona, ipak nije bilo entitetske većine

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasalo se o zaključku Kluba srpskog naroda u kojem se traži da “oni koji su kreirali Inzkovu odluku o zabrani negiranja genocida, istu i ponište”.

Osim političkih predstavnika Srba, za ovo su glasali i HDZ-ovi delegati u Domu naroda Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara.

S obzirom na to da su protiv glasali svi politički predstavnici Bošnjaka, kao i Zlatko Miletić, zaključak nije usvojen bez entitetske većine pa je otišao na usaglašavanje.

Osim toga da treba biti poništena Inzkova odluka o zabrani negiranja genocida, Čović, Pendeš i Bradara su glasali i za zaključak Srba koji kaže da je razlog nefunkcionisanja Doma naroda “bespravna odluka visokog predstavnika”.

Za pet od šest zaključaka Srba su uglavnom glasali njih troje.

Ostali zaključci Kluba srpskog naroda

Delegati također nisu usvojili nijedan zaključak Kluba Srba koji se našao na dnevnom redu. Od šest zaključaka koji su se našli, njih pet je otišlo na usaglašavanje, a jedan nije dobio ni opću ni entitetsku većinu.

Za zaključak Srba o tome da ne postoji visoki predstavnik “za” su glasali samo Srbi, a Marina Pendeš je bila suzdržana. Osim ovih, na usaglašavanje će ići još i zaključci Srba koji se odnose na državnu imovinu.

Zaključci Kluba hrvatskog naroda

Klub Hrvata je predložio tri zaključka od kojih su dva usvojena, a jedan ide na usaglašavanje.

Zaključci Hrvata su se odnosili na hitno usaglašavanje izbornog modela i pozivanje na dijalog, a onaj koji će se naći na Kolegiju Doma naroda se odnosi na to da Centralna izborna komisija nije zakonodavno tijelo.

 

Klix

Možda vam se sviđa

Vijesti

Poznato je da potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović na društvenim mrežama objavljuje poruke bez “dlake na jeziku”. Naravno, najčešća meta kritike su predstavnici vlasti, ali ne...

Vijesti

Provalnici su me gurali do kupatila i rekli da šutim i ako progovorim, da će me zaklati, kaže nana Ajkuna Nana Ajkuna Suljević nikada...

Sport

Defanzivac St. Paulija, Jakov Medić, gostujući u Podcast Inkubatoru rekao je kako su ga zvali iz Bosne i Hercegovine da igra za našu reprezentaciju....

Bilo je vrlo primamljivih ponuda da uđe u neki od rialiti projekata koji se vrte na regionalnim televizijskim stanicama, međutim, sve ih je odbila...