Povežite se sa nama

Zabava

Snimljen nevjerovatan trenutak: Munja udara pravo u Kip slobode (VIDEO)

Objavljeno

-

Jako nevrijeme pogodilo je Njujork u Sjedinjenim Američkim Državama, a na rijetko zabilježenom snimku vidi se kako grom udara pravo u Kip slobode.

Na Twitteru je objavljen snimak koji traje 21 sekundu i na kojem se vidi kako su sivi oblaci prekrili čuvenu statuu.

Meteorolozi su najavili veliku količinu padavina.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Zabava

Adapter vašeg pametnog telefona može se hakirati

Objavljeno

-

Od

BadPower, kako je bezbjednosti propust nazvan, napada sisteme u adapterima za brzo punjenje baterija.  Adapter vašeg pametnog telefona, mislite, da je običan, bezazlen komad tehnologije. Ali, naučnici u kineskoj kompaniji Xuanwu Labs otkrili su kako može da se hakira adapter s podrškom za brzo punjenje tako da bateriju dovede do pregrijavanja pa čak i da je zapali.

Dok je pametni telefon povezan s adapterom za podrškom za brzo punjenje razmjenjuje podatke kako bi mogao da odredi odgovarajuću količinu električne energije koju može da propusti u uređaj bez izazivanja oštećenja. Što više struje može da propusti, to će punjenje brže da ide.

Međutim, upravo tu razmjenu podataka moguće je zloupotrijeiti kako bi u pametni telefon bilo propušteno znatno više struje nego što uređaj može da podnese, što dovodi do pregrijavanja, topljenja i oštećenja, ali i do požara. Naučnici su isprobali 35 različitih adaptera i uspješno su hakirali njih 18. Riječ je o uređajima raznih proizvođača.

Ukoliko imaju pristup adapteru, napad je moguće izvesti za nekoliko sekundi. U pojedinim slučajevima bilo je dovoljno povezati adapter sa zaraženim pametnim telefonom ili laptopom.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Zabava

Neobični punjač u obliku bambusovog drveta

Objavljeno

-

Od

Savremeno doba dovelo je do višestruke upotrebe uređaja koji zahtjevaju punjenje.  Svi ovi gedžeti koji rade uz pomoć punjača, olakšavaju nam svakodnevno veliki broj poslova i čine život ujedno zanimljivijim. Gotovo da svaki član domaćinstva ima minimum dva uređaja koja koristi redovno, a kojima je u prosjeku svaka dva dana potrebno punjenje.

Uobičajeni punjači djeluju pomalo neugledno, naročito ako su na istom konektoru priključena po dva ili tri uređaja. Ali, ne i ovaj. U pitanju je inovativni Solar Suntree punjač, koji istovremeno može da napuni više različitih uređaja

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

On predstavlja vrlo kreativnu alternativu standardnim punjačima. Čak 9 solarnih panela raspoređenih poput lišća na granama stabla od bambusovog drveta, služe za brzo i efikasno punjenje uređaja poput telefona, tableta, ipod-a i sl. Do ideje o kreiranju ovog solarnog punjača došlo se posmatranjem biljaka koje se pune gorivom uz pomoć fotosinteze.

Osim što je vrlo koristan, on izgleda i vrlo privlačno na radnom stolu ili bilo kojoj drugoj površini. Solar Suntree sadrži USB ulaz i izlaz, kao i mini USB kabl. Korisnicima je dostupan u svjetlijoj i tamnijoj varijanti, što znači da ga sa lakoćom možete uklopiti u svoj enterijer. Metafora života kroz Sunčevu svjetlost savršeno se uklapa u Suntree koncept. Potrebno je samo da ga ostavite na Suncu da se napuni, a potom da datu energiju iskoristite za punjenje vaših uređaja.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije