fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Biznis

Slovenija do 2033. prekida proizvodnju struje iz uglja

Slovenija će najkasnije do 2033. godine prestati s proizvodnjom električne energije iz uglja, najavila je slovenačka Vlada.

Takvo rješenje predviđa usvojena “nacionalna strategija za izlazak iz uglja” i “restrukturiranje” dvije pokrajine u kojima još djeluju aktivni ugljenokopi kao značajna ekonomska djelatnost.

Strategijom je predviđeno da će se najkasnije do 2033. godine ugalj prestati koristiti za proizvodnju električne struje, a njeno usvajanje znači da spomenute regije mogu početi koristiti neometan pristup Fondu za pravednu energetsku transformaciju, u okviru kojega će Slovenija dobiti skoro 250 miliona eura evropskih sredstava, saopštili su iz Vlade.

Iz Termoelektrane Šoštanj, koja koristi ugalj za proizvodnju električne energije, Slovenija osigurava trećinu proizvodnje struje, a ostale dvije trećine najvećim dijelom osiguravaju hidrocentrale i nuklearka “Krško”.

Šesti blok Termoelektrane Šoštanj počeo je raditi 2015. godine i koštao je više od milijardu evra, te se obično u polemikama smatra velikim investicionim promašajem, odnosno “propalom” investicijom, kako s ekonomskog tako i ekološkog stajališta i potrebe zelene energetske transformacije.

Prema pisanju slovenačkih medija, termoelektrana godinama radi nerentabilno i s gubicima.

Lani je proizvela skoro četiri miliona tona ugljen dioksida, a zbog udvostručenja cijena emisijskih kupona proizvodna cijena električne struje iz nje postaje sve veća, prenosi Bankar.me.

Izvor

Možda vam se sviđa

Vijesti

Na vrijeme u Bosni i Hercegovini u naredna dva dana djelovaće ciklona s centrom iznad Jonskog mora, a od srijede slijedi dominacija anticiklone sa...

Vijesti

Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini nije bila obaviještena o dolasku parlamentaraca te zemlje 9. januara na obilježavanje neustavnog dana Republike srpske u Banjoj...

Vijesti

Na društvenim mrežama pojavio se snimak muškaraca koji su na Vracama jučer razbili ploču postavljenu u čast ratnog zločinca Ratka Mladića. Na snimku koji...

Sport

Počele su kvalifikacije za prvi ovosezonski Grand Slam, nastupilo je i troje bh. temisera. Damir Džumhur je bez većih problema bio bolji od domaćeg...