fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

BH PORTALBH PORTAL

Biznis

Slovenija do 2033. prekida proizvodnju struje iz uglja

Slovenija će najkasnije do 2033. godine prestati s proizvodnjom električne energije iz uglja, najavila je slovenačka Vlada.

Takvo rješenje predviđa usvojena “nacionalna strategija za izlazak iz uglja” i “restrukturiranje” dvije pokrajine u kojima još djeluju aktivni ugljenokopi kao značajna ekonomska djelatnost.

Strategijom je predviđeno da će se najkasnije do 2033. godine ugalj prestati koristiti za proizvodnju električne struje, a njeno usvajanje znači da spomenute regije mogu početi koristiti neometan pristup Fondu za pravednu energetsku transformaciju, u okviru kojega će Slovenija dobiti skoro 250 miliona eura evropskih sredstava, saopštili su iz Vlade.

Iz Termoelektrane Šoštanj, koja koristi ugalj za proizvodnju električne energije, Slovenija osigurava trećinu proizvodnje struje, a ostale dvije trećine najvećim dijelom osiguravaju hidrocentrale i nuklearka “Krško”.

Šesti blok Termoelektrane Šoštanj počeo je raditi 2015. godine i koštao je više od milijardu evra, te se obično u polemikama smatra velikim investicionim promašajem, odnosno “propalom” investicijom, kako s ekonomskog tako i ekološkog stajališta i potrebe zelene energetske transformacije.

Prema pisanju slovenačkih medija, termoelektrana godinama radi nerentabilno i s gubicima.

Lani je proizvela skoro četiri miliona tona ugljen dioksida, a zbog udvostručenja cijena emisijskih kupona proizvodna cijena električne struje iz nje postaje sve veća, prenosi Bankar.me.

Izvor

Možda vam se sviđa

Vijesti

Nedim Sladić, bh. meteorolog, oglasio se na svom Facebook profilu gdje je sa javnošću podijelio informaciju o pljuskovima sa grmljavinom koji se očekuju večeras u...

Vijesti

Nakon što je talentovana Tuzlanka, Belma Huseinefendić svojom pjesmom  „ŠIBAM DALJE“ i cover obradom „Odakle sam ja“ napravila pomamu, odlučila se na objavu novog...

Biznis

Vjeruje se da će niskotarifni prevoznik Wizz Air obustaviti šest ruta iz svoje baze u Sarajevu tokom narednih mjeseci. Kompanija je prije više od...

Vijesti

U Velikoj sali Doma kulture Kakanj održana je jučer Akademija povodom 32. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj, a prisutnima se tim...

Copyright © 2022 Outdoor Marketing d.o.o.Tuzla. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.