fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Slovenija će u sljedeće tri godine za projekte OIE izdvojiti 271 milion eura

U sljedeće tri godine Borzen bi trebao izdvojiti 271 milion eura za projekte obnovljivih izvora. Subvencije po starom net metering sistemu i dalje su dostupne za sve one koji su do kraja prošle godine predali zahtjev za saglasnost za priključenje. Nedavno je, međutim, objavljen javni poziv za subvencioniranje po novoj shemi u kojoj je 30 miliona eura namijenjeno potporama za samodostatne solarne elektrane, od čega pet miliona za zajednice, poput više stambenih zgrada.

“Imamo četiri kategorije. Investitore potičemo da kupe samodostatnu solarnu elektranu zajedno sa spremnikom. Druga kategorija je bez spremnika. Zatim su naselja s spremnikom i naselja bez spremnika. Količina Sukladno tome se prilagođava i finansiranje”, objasnio je ministar zaštite okoliša, klime i energetike Bojan Kumer.

Pojedinci koji se odluče za uređaj s spremnikom mogu dobiti povrat do 40 posto opravdanih troškova, a za uređaj bez spremnika najviše četvrtinu. U ministarstvu kažu da nova shema po pogodnostima ne zaostaje za starom, jer donosi i oslobađanje od plaćanja doprinosa za obnovljive izvore i učinkovito korištenje energije. S nekim dobavljačima moguć je i dogovor o prodaji viškova.

Trenutno se odobrava više od 70 posto zahtjeva za saglasnost za aneksiju. Nakon što su lani u decembru svi koji su željeli iskoristiti sustav neto mjerenja zatrpali distributere zahtjevima, sada bi trebali požuriti te zahtjeve riješiti do srpnja. No, događa se da se, uprkos dogovoru, vlasnici ne odluče na investiciju, prenosi SEEbiz.

“Provjerili smo trenutno stanje kod mrežnih operatora i vidimo da se ne koristi više od polovice, gotovo 60 posto, rezervirane snage prema ugovorima”, rekao je ministar Kumer.

U aprilu je objavljen i poziv za dodjelu poticaja općinskim javnim zgradama. Zaprimili su 14 prijava konzorcija općina koji pokrivaju više od 600 objekata, rezervirano je 20 miliona eura. Prijava na kurs za pravne osobe bit će moguća u srpnju, na raspolaganju će biti 60 miliona eura.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...