fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Slovačke kompanije zainteresovane za ulaganje u OIE i metalo-prerađivački sektor u BiH

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine Marko Kubatlija se sastao s ambasadorom Republike Slovačke u BiH NJ.E. Romanom Hlobeňom.

Razgovarali su o mogućnostima intenziviranja ulaganja iz Slovačke u BiH, te širenju poslovanja stranih kompanija koje posluju u Slovačkoj na područje Bosne i Hercegovine.

Direktor Kubatlija je predstavio atraktivne sektore u BiH i najznačajnije projekte koji bi mogli biti interesantni potencijalnim investitorima.

FIPA i Agencija za razvoj stranih investicija i vanjske trgovine Slovačke (SARIO) imaju potpisan Memorandum o saradnji, te će se u narednom periodu sa Ambasadom Slovačke i partnerskim institucijama iz BiH raditi na organizaciji poslovnih događaja sa ciljem unapređenja trgovinske i investicijske saradnje između dvije zemlje.

Sagovornici su se složili da najveći potencijal za saradnju postoji u oblasti obnoljivih izvora energije, IT sektora, auto industrije i metalo-prerade, kao i proizvodnje hrane i usluga.

Foto: FIPA

Slovačku je 2021. Međunarodni monetarni fond rangirao kao 45. najbogatiju zemlju na svijetu (od 226 zemalja i teritorija). Od 2007. Slovačka je najveći svjetski proizvođač automobila po glavi stanovnika. Trenutno imaju četiri fabrike za sklapanje automobila: Volkswagenova , PSA Peugeot Citroën, Kia Motors  i Jaguar Land Rover.

Od kompanija za elektrotehniku izdvajaju se Foxconn i Samsung, a mnoge globalne kompanije, uključujući IBM, Dell, Lenovo, AT&T, SAP i Accenture, su izgradile outsourcing i servisne centre.

Razlozi za dolazak multinacionalnih kompanija u Slovačku jesu blizina zapadne Europe, kvalificirana radna snaga i veliki broj univerziteta i istraživačkih centara, politička stabilnost i uređen poslovni ambijent.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Semir Cerić Koke pauzu između nastupa koristi za snimanje novih spotova koje će uskoropredstaviti publici. Tako će pod rediteljskom palicom Anisa Mujanovića narednih dana...

BiH

Klub Naroda i pravde u Općinskom vijeću Novi Grad službeno je još prije nekoliko mjeseci tražio podatke od načelnika Semira Efendića o vrsti angažmana...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...