fbpx
Sport

Skandalozno: Haški osuđenik imenovan za predsjednika Streljačkog saveza RS

Brojni problemi i razne apsurdnosti u bosanskohercegovačkom sportu postali su svakodnevnica, a najnoviji slučaj koji nam dolazi iz streljaštva prelazi sve granice.

Naime, na nedavnoj izbornoj skupštini Streljačkog saveza RS izabrano je novo rukovodstvo koje će na čelu biti do 2027. godine.

I tu ne bi bilo ništa neobično ni čudno da članovi skupštine nisu za predsjednika Upravnog odbora jednoglasno izabrali haškog osuđenika Ljubomira Borovčanina, piše Klix.

Haški tribunal je Borovčanina, koji je tokom rata u BiH bio zamjenik komandanta Specijalne brigade policije MUP-a RS-a, 10. juna 2010. godine proglasio krivim za pomaganje i podržavanje ubistva, istrebljenja i progona srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. Sud ga je, istovremeno, oslobodio krivice za genocid.

Osuđen je zato što nije učinio ništa da 13. jula 1995. spriječi ubistvo oko 1.000 muslimanskih zarobljenika na farmi u selu Kravica, iako je prošao ispred skladišta i vidio desetine leševa. Kaznu je služio u zatvoru u Danskoj, a 2016. godine je pušten na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne od 17 godina zatvora.

Međutim, članovima skupštine Streljačkog saveza RS sve to nije bio problem pa su Borovčanina postavili na čelo svoje organizacije koja direktno utiče i na sastav upravnog odbora u državnom streljačkom savezu.

Osim imenovanja Borovčanina na poziciju predsjednika saveza, iz manjeg bh. entiteta dolaze i brojni drugi problemi kada je u pitanju streljaštvo budući da je napravljen presedan pa pojedini strijelci iz RS nastupaju na državnim prvenstvima u Srbiji.

Strijelci iz RS tako istovremeno mogu biti prvaci Bosne i Hercegovine i Srbije, što je praksa koja ne postoji nigdje na svijetu.

The post Skandalozno: Haški osuđenik imenovan za predsjednika Streljačkog saveza RS appeared first on SPORT CENTAR.

Izvor

Oznake:

Možda vas zanima