fbpx

Sjeverna Makedonija još nije uspjela da nabavi struju za zimu

Biznis
Pregleda: 23

Potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije za ekonomska pitanja Fatmir Bitići izjavio je da bi sljedeće sedmice trebalo da se zna gdje će ta zemlja nabavljati električnu energiju tokom predstojeće zime i po kojim cijenama, prenosi skopska Večer.

“Ima pozitivnih signala. Sljedeće nedelje imaćemo konkretna saznanja šta možemo da ponudimo privredi”, rekao je Bitići.

On je naglasio da se svaka cijena koja bi bila niža od trenutne berzanske može smatrati prihvatljivom.

“Imamo situacije da cijene idu i do 1.000 eura po megavatsatu i ako se ponudi cijena od 300 evra, to je zaista jeftino. Znam da privreda ponekad nije spremna toliko da plati, ali mi se trudimo da im obezbijedimo struju. Ovo su vremena opstanka”, upozorio je Bitići, prenio je Tanjug.

Večer navodi da je ministar privrede Krešnik Bekteši rekao da pregovara sa svim susjednim državama kako bi obezbijedio jeftiniju struju za privredu, ali je ocijenio da su očekivanja poslovnog sektora velika.

Dodao je da 10 najvećih preduzeća u zemlji, čija je potrošnja oko 80.000 megavatčasova, traži značajnu državnu pomoć.

“Ako uzmemo u obzir današnje cijene i koliku subvenciju traže samo ovih 10 preduzeča, država bi trebalo da izdvoji oko 20 miliona eura”, naveo je Bekteši.

On smatra da su takvi zahtjevi privrede nelogični, jer je upravo tih 10 najvećih potrošača električne energije proteklih godina ostvarilo ogroman profit.

Večer piše da su u toku pregovori o kupovini struje sa Bugarskom, a da je ministar Bekteši krajem nedjelje posetio i Tursku.

Izvor

Oznake: , ,

Možda vam se svidi

Članovi Ujedinjene Srpske grade i finansiraju novu prijedorsku desnicu
Sport1 – Nezapamćen skandal na Svjetskom prvenstvu: Košarkašice se potukle nakon utakmice Mali

Morate pročitati