fbpx
Magazin

Sjajne vesti: Vimbldon menja tradicionalno pravilo u korist teniserki


„Ne mogu da zamislim da u najvažniji dan svog života ulazim u toku mesečnog ciklusa i da me teraju da nosim belo”, izjavila je sportska novinarka Ketrin Vitaker za „The Telegraph” pre izvesnog vremena, „Vreme je da se pravila promene.” Zapravo, problem tradicionalnog i restriktivnog „all white” dres koda na Vimbldonu pokrenulo je nekoliko igračica. Pomislite samo da je 2007. rusko-francuska teniserka Tatjana Golovin bila ukorena zbog nošenja tamnih bokserica ispod suknje. Napokon, organizatori su preduzeli nešto po tom pitanju.

„Posvećeni smo pružanju podrške igračima i igračicama i slušanju njihovih povratnih informacija o tome kako mogu pružiti najbolji rezultat”, rekla je Sali Bolton, direktorka All England Club-a, u izjavi. „Drago mi je što mogu da potvrdim da je, nakon konsultacija s igračima i predstavnicima akcijskih društava, Upravni odbor doneo odluku o ažuriranju pravila bele haljine na Vimbldonu.” To znači da će od iduće godine žene i devojke koje se takmiče na teniskom prvenstvu imati mogućnost da nose šorts u boji ako žele, objasnila je Bolton, oslobađajući se potencijalnog izvora stresa.

U Vimbldonu je od samog početka propisana isključivo bela oprema. Kad su pravila odevanja napisana, 1880. godine, fleke od znoja smatrale su se veoma neprijatnim za gledanje, a belo ih je prikrivalo. Problem ciklusa, međutim, nije razmatran i trebalo je puno vremena da ispliva na površinu. Australijska igračica Darija Savil rekla je u intervjuu da je odgodila menstruaciju zbog pravila odevanja na turniru i stalnog nadzora koji je pritiskao igračice. „Morala sam da sprečim menstruaciju u dane Vimbldona jer nisam htela da se brinem o krvarenju, već imamo dovoljno stresa.” Strepnja koja se sada, s novim pravilima, nadamo može barem delimično ublažiti.

Izvor: Elle Italia

Naslovna fotografija: Alfonso Jimenez / Shutterstock Editorial / Profimedia

The post Sjajne vesti: Vimbldon menja tradicionalno pravilo u korist teniserki appeared first on City Magazine.


Izvor
Oznake: Magazin

Vezani članci