Povežite se

Biznis

Siromaštvo, nezaposlenost: 2020. je ekonomski izgubljena, šta nas čeka u ovoj

Objavljeno

na

Pandemija koronavirusa pustoši ekonomiju Bosne i Hercegovine, uzrokujući veliku štetu firmama i tržištu rada, napisali su i objavili u oktobru 2020. godine Leonardo Lucchetti i Jamele Rigolini, ekonomisti Svjetske banke.

Početkom godine, prije izbijanja pandemije, ekonomski izgledi bili su pozitivni.

“Međutim, pandemija je preokrenula taj trend, pa se sada zemlja suočava s najvećom recesijom nakon svjetske finansijske krize“, između ostalog su istakli ovi ugledni ekonomisti.

Šta se desilo s bh. ekonomijom u 2020. godini i šta da očekujemo u 2021. godini?

Muris Čičić, ekonomista, akademik, nekadašnji dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, istakao je da je skoro cijela godina bila u znaku koronavirusa, izuzev prva dva-tri mjeseca kada se još ništa nije osjetilo.

“Kada su stupile prve mjere na snagu, vidjelo se da se nešto dešava s ekonomijom, da ulazimo u prisilnu recesiju. U 2020. godini se predviđalo solidan rast, ali kada su stali proizvodnja, usluge… znalo se da će biti recesija, samo ne kolika.

Imali smo dva talasa“, kazao je Čičić.

On je rekao da je u prvom trenu izgledalo da se dešava recesija bez presedana, da će bruto domaći proizvod (BDP ili GDP) pasti deset odsto, ali da su se ipak našli načini da se makar nešto održi i ne otpuštaju radnici u tolikoj mjeri.

“Donesen je i korona zakon. Nešto se spašavalo, radilo”, stava je Čičić.

On je ocijenio da će pad GDP-ja u 2020. godini iznositi pet odsto, ako gledamo samo privredu.

“To je nešto što je teško, što će dovesti do daljnjeg siromaštva, rasta nezaposlenosti, pada standarda, uvoza i izvoza. Sve je to u crvenom, ali ide do nivoa koji se može ispraviti. Tako da je izvjesno da će i 2021. godina biti negativna, da će biti recesija, ali manja nego ove godine. Moguće da će pad biti dva do tri odsto. Međutim, to će sve zavisiti od toga kako će se odvijati situacija s globalnom pandemijom”, rekao je Čičić.

On je zaključio da je 2020. godina izgubljena, a da ostaje da se vidi kakva će biti zimska turistička sezona.

“Također, ako bude uspješna vakcina, možda budemo i oko nule”, dodao je Čičić.

Piše: radiosarajevo

 


Advertisement

Biznis

Novi Pazar: Industrijska zona čeka nove investitore

Objavljeno

na

Od

Industrijska zona u Novom Pazaru raspolaže sa 12 hektara slobodnog prostora za privrednike, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U okviru zone, koja se prostire na 42 hektara, trenutno posluje 45 poslovnih subjekata, koji koriste oko 71 odsto te površine, odnosno 30 hektara.

Od osam infrastrkturnih zahteva, u koje spadaju putevi, električni vodovi, gasne instalacije, telekomunikacije, železnica, vodovod, kanalizacija i upravljanje otpadom, ona ispunjava šest, jer ne poseduje gas i železnicu.

Presudni faktori mnogim investitorima za početak poslovanja su u najčešćim slučajevima izgrađena infrastruktura, blizina autoputa, kvalifikacije opštine i postojanje univerziteta.

Prosečna neto zarada u oktobru prošle godine u Novom Pazaru iznosila je oko 45 hiljada dinara, a prema poslednjim podacima u ovom gradu ima oko 22 hiljade nezaposlenih.

U Srbiji postoje 374 industrijske zone u 133 opštine, u okviru kojih posluje 1.884 poslovnih subjekata.

 

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Biznis

Ogromne posljedice korona-krize u FBiH: Samo u decembru promet manji za 372 miliona KM

Objavljeno

na

Od

Prema službenim podacima Porezne uprave Federacije BiH na dan 31.12.2020. godine na području ovog entiteta instalirano je ukupno 85.447 fiskalnih uređaja, putem kojih je u decembru 2020. godine evidentiran ukupan promet u iznosu 3 milijarde 930 miliona 82 hiljade i 193,59 KM.

U odnosu na 31.12.2019. godine broj fiskalnih uređaja je veći za 9.682, a evidentirani promet u mjesecu decembru 2020. godine je manji u odnosu na decembar 2019. godine za 372 miliona 41 hiljadu i 65,87 KM.

Evidentirani promet putem fiskalnih uređaja po kantonima za 2019. i 2020. godinu može se vidjeti u tabelarnom prikazu.

 

Općina s najvećim brojem fiskalnih uređaja na dan 31.12.2020. godine je općina Centar Sarajevo na čijem području je instalirano 5.615 fiskalnih uređaja.

Općina s najmanjim brojem fiskalnih uređaja na dan 31.12.2020. godine je općina Dobretići na čijem području su instalirana četiri fiskalna uređaja.

Općina u kojoj je evidentiran najveći ukupan promet putem fiskalnih uređaja u mjesecu decembru 2020. godine je općina Novi Grad Sarajevo na čijem području je evidentiran ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu od 314 miliona 900 hiljada i 320,60 KM.

Općina u kojoj je evidentiran najmanji ukupan promet putem fiskalnih uređaja u mjesecu decembru 2020. godine je općina Dobretići na čijem području je evidentiran ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu od 132.160,85 KM.

Nastavite čitati

Najčitanije