fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Sindikati trgovine Ji Evrope: Ujedinjeni jačamo poziciju u borbi za radnička prava

„Zajedno smo jači“, poruka je koja je poslana sa 2. Konferencije sindikata trgovine Jugoistočne Evrope, koja se održava u Sarajevu. Sindikati trgovine poručili su kako zajedno mogu postići mnogo više te kako snažni i ujedinjeni sindikati jačaju i svoju pregovaračku poziciju u dijalogu sa poslodavcima i vlastima.

Tako su danas sindikati trgovine Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije izabrali Zajednički odbor sindikalnih povjerenika za sindikalno organizovanje u regiji Jugoistočne Evrope. Osnovan je i Regionalni odbor sindikalnih povjerenika za Fortenova Grupu, koja posluje u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Na konferenciji je istaknuto kako se sindikati u regiji susreću sa istim problemima, od slobode sindikalnog organizovanja, korištenja godišnjeg odmora i slobodnih dana, rada na državne i vjerske praznike do neplaćenih prekovremenih sati i niskih plaća. Istaknuto je i kako je neradna nedjelja prvi korak na putu poboljšanja radničkih prava.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBIH) Mersiha Beširović kazala je kako je saradnja neophodna u jačanju prava radnika koje sindikati predstavljaju.

„U proteklih godinu naše saradnje fokusirani smo na to da napravimo strategiju sindikalnog organizovanja radnika u novim multinacionalnim kompanijama koje su prisutne u regiji. Već smo identifikovali prioritetne kompanije, a tu listu želimo i proširiti. Drugi cilj je ojačati naše pozicije u kompanijama u kojima imamo članstvo, te ćemo zajednički ići prema upravama i zalagati se za minimum zajedničkih standarda na nivou regije“, kazala je Beširović.

Josefin Lundmark iz sindikata trgovine Handels iz Švedske kaže je kako je u ovoj zemlji sindikat važan faktor u društvu, ali se i oni susreću sa sličnim problemima kao sindikati u našoj regiji.

Jedan od zajedničkih problema je balans između posla i privatnog života. Poslodavci očekuju od radnika da su im na raspolaganju kada god ih trebaju, a zaposlenicima treba razumno radno vrijeme i neradne nedjelje“, kazala je Lundmark.

Predsjednica Sindikata trgovine Crne Gore Sonja Knežević istakla je kako su se oni uspjeli izboriti za neradnu nedjelju, ali da postoje iznimke tokom zimske i ljetne turističke sezone.

„Važno je da se do sada, sve ono što su poslodavci koristili kao argumente protiv zabrane rada nedjeljom, pokazalo neutemeljenim, jer se promet u trgovinama uvećao, a radne snage i dalje nedostaje“, kazala je Knežević.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić naglasila je kako radnici koji su sindikalno organizovani mogu postići mnogo više, te je istakla važnost saradnje sa poslodavcima.

„Naš cilj je da sjednemo i razgovaramo kako bismo mogli organizirati radnike. Teško je raditi u trgovini, velika je fluktacija radne snage, radno vrijeme je fleksibilno, ljudi rade mnogo. Kroz ovaj projekt možemo pomoći jedni dugima, aktivirati radnike da postanu članovi sindikata i zajedno kroz sindikalni rad, pregovaranje i socijalni dijalog, te uz druge zakonom dopuštene načine izboriti prava za naše članove“, rekla je Štulić.

Slobodan Trendafilov, predsjednik Sindikata trgovine Sjeverne Makedonije, kaže kako u ovoj zemlji 90 posto trgovina ne radi nedjeljom, a njihov cilj je da to bude 100 posto.

„Moramo biti jači i povećati broj članova, kako bismo imali bolju pregovaračku poziciju“, naglasio je Trendafilov.

Na konferenciji je predstavljen i zajednički video, kojim sindikati trgovine Jugoistočne Evrope poručuju radnicima da samo zajedničkim snagama mogu izboriti svoje ciljeve.

(Biznis.ba)

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...