Connect with us

Magazin

Serija koja je postala dio naših života: “Mućke” danas slave 40. rođendan

Objavljeno

na

Na današnji dan prije 40 godina započelo je emitiranje “Mućki” (Only Fools and Horses) serije koja je postala sastavni dio pa i stil života brojnih generacija kako u svijetu tako i na Balkanu, ali i serije čiji humor ni nakon 40 godina nije izblijedio.

Kada je razmatrao pisanje scenarija za seriju, John Sullivan vjerovatno nije ni mogao zamisliti da će publika širom svijeta likove serije gledati sa zadovoljstvom i četiri decenije nakon emitovanja prve epizode.

Del Boy (David Jason), Rodney (Nicholas Lyndhurst), stric Albert (Buster Merryfield), Trigger (Roger Lloyd-Pack), Boycie (John Challis), i drugi brojni protagonisti serije koja se snimala sve od 1981. do 2003. godine postali su tako sastavni dio svakodnevnice stanovnika koji su se poistovjećivali s likovima, njihovim sudbinama i životima koji su obično plesali između dvije strane zakona.

Radnja serije koja prati porodicu Trotter iz Peckhama čiji se članovi bave švercom, sitnim kriminalom koji je gotovo pa uvijek isplaniran u detalje, nije nešto što je tokom emitovanja prvih epizoda naišlo na preveliko oduševljenje britanske javnosti.

Ipak, kako je vrijeme odmicalo, a same scene u kojima su se nalazili Del Boy, Trigger, Rodney i ostali “mangupi” iz Peckhama bivale sve smješnije, tako je rasla i sama popularnost serije kako u Engleskoj tako i u drugim zemljama, a naročito na području zemalja bivše Jugoslavije gdje su na neki način “Mućke” postale kult.

Ukoliko bi se ozbiljnije razmatralo o tome šta su razlozi pa je serija doživjela tako veliku popularnost u svijetu, vjerovatno bi takve rasprave trajale satima i danima.

Međutim, vjerovatno je jedna stvar sigurna – radnička klasa i “vječni gubitnici” perfektno su se mogli poistovjetiti s glavnim likovima serije koji su u svaki posao, većinom nelegalan, ulazili s velikim entuzijazmom.

Ipak, pored entuzijazma i uvijek “savršeno” isplaniranih aktivnosti, poslovi su gotovo uvijek propadali zbog jedne riječi, greške u koracima ili jednostavno naivne nesmotrenosti koja je bila dio svakog od likova.

Ukoliko bi se govorilo o scenama, vjerovatno bi isto tako bili potrebni sati kako bi se pobrojale sve one u kojima se publika uspjela nasmijati do suza. U nekim dijelovima dominirao je bahati Boycie kojem se ponašanje često obijalo o glavu, ništa manje interesantan nije bio ni Trigger – osoba čije su upadice i zaključci gotovo pa uvijek izazivali glavobolju glavnim likovima serije, a publiku tjerali na smijeh.

Glavni likovi, Del Boy, Rodney, stric Albert i čuveni deda, vjerovatno se mogu posmatrati kao svijet za sebe, a gotova svaka scena u kojoj su učestvovali može se posmatrati kao priča za sebe.

Od Del Boyevog propadanja iza šanka prilikom priprema za zavođenje djevojke, šeretske partije pokera u kojoj u posljednjem trenutku izvlači četvrtog asa iz rukava i tako pobjeđuje Boycieja, Rodnyjevih upadica koje je Del Boy gotovo pa uvijek komentirao sa čuvenom rečenicom “What a plonker!” pa sve do “vječnih” priča o Drugom svjetskom ratu strica Alberta – sve to, a i još mnogo drugih stvari predstavljale su Mućke – izvanvremenska serija koja je obilježila živote generacija u svijetu i na Balkanu.

S obzirom na činjenicu da nam je pandemija koronavirusa u potpunosti poremetila planove te se čini kako će se čuvena rečenica Del Boya “Sljedeće godine u ovo doba bit ćemo milioneri” početi primjenjivati, bar još neko vrijeme, i na druge sfere društva, ne preostaje nam ništa drugo nego da po ko zna koji put upalimo Mućke i prepustimo se svijetu mangupa iz Peckhama koji su nam gotovo uvijek znali izvući na osmijeh na lice.

Povodom 40 godina od početka emitovanja, danas se javnosti obratio i David Jason koji je pozdravio sve vjerne obožavaoce serije.

“Znam da smo ušli u živote mnogih ljudi. Upoznao sam vas dosta proteklih godina i sve dok ne budemo imali mogućnost da se ponovo sastajemo, odgađamo proslavu. U međuvremenu, uime glumaca i svih ljudi okupljenih oko serije, želim se zahvaliti svima za gledanje, odanost i smijeh. Nastavite gledati seriju – znate da vrijedi i da ima smisla”, rekao je David Jason.

 

BH portal/Klix

Oglašavanje

Magazin

Jedan od najvećih hitova: Znate li priču o tome kako su nastale “Žute dunje”?

Objavljeno

na

Od

Malo ko zna da je Goran Bregović autor pjesme koju izvodi Davorin Popović pod nazivom “Žute dunje”

Naime u okviru muzike za film “Kuduz” koju je pripremio Bregović, pjevač Indexa, je otpjevao obradu stare sevdalinke “Voljelo se dvoje mladih” koja je pod imenom “Žute dunje” objavljena kao dio soundtracka za film “Kuduz”.

Legendarni novinar Pavle Pavlović napisao je kako je nastala pjesma “Žute dunje”

“Kad čujem ono: “Voljelo se dvoje mladih šest mjeseci, godinu…” i plakao bih i smijao se. Posljednjim atomima snage najčešće uspijevam u ovom drugom. Sjetim se tada kako su se snimale te legendarne Žute dunje. Goran Bregović, autor pjesme, već je gubio živce a pjevač Davorin Popović bio je ljut kao ris. Nakon desetak ponavljanja, istrčao je iz tonskog studija i, onako po sarajevski, naredi Bregi da briše iz vidokruga. Poslije cigarete smirenja, Pimpek (Nadimak Davorina Popovića) se vratio pred mikrofon i u cugu otpjevao ono što nas već više od dvije decenije prikuje dok oduševljeno slušamo majstora glasa. Kada je izašao iz studija samo je, onako u prolazu, dobacio kompozitoru: – Mali, tako se to radi…”

“Osmijeh na legendarni sarajevski mangupluk polagano zamre kada se prisjetim koliko je dobrih ljudi, što su bili vezani uz Žute dunje već zauvijek otišlo. Kako godine teku, raja polagano zaboravlja da je ta pjesma vezana za film Kuduz (tur. bjesnilo) Ademira Kenovića. Kao i pjesma, i film je bio izuzetni plod rascvjetale predratne sarajevske kulture” napisao je Pavle Pavlović

Staru, gotovo zaboravljenu sevdalinku “Voljelo se dvoje mladih” izvodio je Himzo Polovina, i pjesma se nalazi na albumu “Narodne pjesme iz Bosne i Hercegovine” koji je objavljen na početku sedamdesetih godina.

Zahvaljujući Himzi Polovini mnoge zaboravljene pjesme su ostale zabilježene za sva vremena, među njima je svakako i sevdalinka “Voljelo se dvoje mladih”

Tekst i muzika za “Voljelo se dvoje mladih” su nešto drugačiji u odnosu na “Žute dunje” pa možete uporediti.

Davorin Popović -“Žute dunje”

Voljelo se dvoje mladih
šest mjeseci i godinu.
Kad su htjeli da se uzmu,
da se uzmu, aman, aman,
dušmani im ne dadoše.

Razbolje se l'jepa Fatma,
jedinica u majke,
poželjela žute dunje,
žute dunje, aman, aman,
žute dunje iz Stambola.

Ode dragi da donese
žute dunje carigradske,
al’ ga nema tri godine,
tri godine, aman, aman,
nit’ se javlja, niti dolazi.

Dođe dragi sa dunjama,
nađe Fatmu na nosilima:
“Dv'jesto dajem, spustite je,
tristo dajem, otkrijte je,
da još jednom Fatmu ljubim ja!”

“Dv'jesto dajem, spustite je,
tristo dajem, otkrijte je,
da još jednom Fatmu ljubim ja!”

Himzo Polovina ” Voljelo se dvoje mladih”

Voljelo se dvoje mladih
šest mjeseci i godinu
i htjedoše da se uzmu
oh aman, dušmani im ne dadoše

Razbolje se lijepa Fatma
jedinica u majke
zaželjela žute dunje
oh aman, aman, aman
žute dunje iz Stambola

Ode dragi da donese
žute dunje carigradske
vrijeme prošlo, al’ ga nema
oh aman, nit’ dolazi nit’ se javlja

Kad se vrati sa dunjama
sretne Fatmu na nosilima
dvjesto dajem, spustite je
oh aman, aman, aman
trista dajem, otkrite je

Da još jednom vidim Fatmu
oh aman, aman, aman
moju Fatmu na nosila
da bar jednom ljubim Fatmu
oh aman, mrtvu Fatmu na nosila
 

Buka

Nastavite čitati

Magazin

Preminuo John Challis, legendarni Boycie iz Mućki

Objavljeno

na

Od

Glumac John Challis, popularni Boycie iz britanskog sitcoma Mućke (Only Fools and Horses), preminuo je danas u 79. godini.

Kako javljaju britanski mediji Challis je preminuo nakon duge i teške bolesti.

“Naš i vaš dragi prijatelj, John Challis, preminuo je mirno u snu, nakon duge borbe sa rakom. Uvijek ćemo ga pamtiti kao Boycieja, koji je ostavio veliko naslijeđe iza sebe, ono koje će nas tjerati na smijeh u godinama koje su pred nama”, saopćeno je.

Pored serije Mućke koja je obilježila njegovu karijeru, imao je zapaženu ulogu i u seriji “The Green Green Grass”.

Rođen je u Bristolu, 16. augusta 1942. godine. Odrastao je u jugoistočnom Londonu, a glumom se počeo baviti sa 22 godine. Pretežno je igrao u televizijskim serijama, a manje u pozorištu. Iza njega su četiri braka, a nije imao djece.

Prije 10 dana obilježena je 40. godišnjica početka emitovanja Mućki, serije koja je postala sastavni dio pa i stil života brojnih generacija kako u svijetu tako i na Balkanu, ali i serije čiji humor ni nakon 40 godina nije izblijedio.

 

Bh portal/Klix

Nastavite čitati

Najčitanije