fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Magazin

Serija Klan i u drugoj sezoni izvlači svoje najjače oružije, otkačeni crni humor

U muzici je obično taj drugi album ili kamen spoticanja nakon kog bend mora da se konsoliduje ili hrabri korak u novo iz kog se izlazi kao pobednik. Da li ova pravila mogu da se primene za televizijske serije ne znam, ali ako mogu, nova sezona serije Klan deluje da će ipak biti ovo drugo.

Prva sezona Klana Bobana Skerlića odbila je samo one večito nezadovoljne koji smatraju da na domaćim programima se bave samo nasiljem, pucanjem i kriminalom. Dobro da, ova serija se bavi tim temam, s tim što je uspela da pronađe pukotinu u standardnoj gangsterskoj priči, da je izvrne naopačke i ispriča na jedan poptuno svež način.

U prvoj sezoni smo pratili Šoka i Pašu (Aleksandar Dimitrijević i Nedim Nezirović) koji od sitnih uličnih lopovčića i pilićara postaju vođe Klana, podpomognuti starijima i iskusnijima, ali i samom službom koja ih koristi za rad prljavih poslova za državu. U samoj sezoni imamo toliko političkih ubistava, pljački i svrgavanja sa trona raznih mafijaša, da ne morate da bude Igor Spasov ili Mašan Lekić da bi prepoznali ko je poslužio kao inspiracija za mnoge likove. Iako se autori ograđuju onom, starom narodnom, da je svaka sličnost sa stvarnim događajima slučajna. Haha, važi. I onda je mrmot zavio čokoladu u foliju.

Dva glavna lika, zajedno sa svojom grupom krimosa koji svi imaju veći broj patika nego IQ, ulaze u mnogo veću ligu i samim tim i ton serije postaje malo ozbiljniji. Tema sezone će biti izbori u Srbiji (verovatno inspirisani onim 2000.) pa tako u prvoj epizodi imamo otmicu moćnika koji sponzoriše opoziciju. Međutim, ono što je bilo glavno oružije u prvoj sezoni, nastavlja se i u drugoj. Otmica je kao izašla iz nekog filma braće Koen. Nespretna je i užasno duhovita. Serija je tako napravljena kao da se nasilje i svo zlo dešava nekom drugom, a ne nama koji smo sve to vež jednom videli. Tim duhovitim otklonom, serija dobija jednu potpuno drugačiju prizmu pričanja, i beži od svih drugih kriminalnih sadražaja ali i od dokumentaristike i pukog prepričavanja crne hronike.

Foto: FIREFLY PRODUCTIONS 

Humorom i karikaturom ova serija se u startu brani od svih onih koji će je napasti kako popularizje nasilje i kako će klinci hteti da budu kao ovi dripci. Međutim, za razliku od Pinkija, Švabe, Maraša ili Baće, ovde stvarno nema mestu loženju, jer sve je hiperstilizovano i prljavo i ružno. Baš ustvari i kako treba.

Dimitrijević i Nezirović i dalje vode glavnu reč, a Feđa Štukan bi trebalo da sa ovom sezonom učvrsti svoju pozicuju regionalne zvezde. Jedva čekam nastavak sezone da bi se još neko od ekipe glupana iz Klana istakao, jer cela ekipa je u prvoj sezoni bila pravo otkriće i zlato.

Foto: FIREFLY PRODUCTIONS 

Nova sezona donosi nove neprijatelje, nova savezništva, nove akcije i nove ispale. Šta god se desilo, ostaje nam samo da vidimo da li će serija imitirita stvarnost ili će doneti neki novi neočekivani preokret, ali šta god se desi, istorija nam je pokazala da retko ko iz ovakvih scenarije izađe kao pobednik na kraju.

Naslovna fotografija: Firefly Productions  

Izvor

Možda vam se sviđa

Vijesti

Nedim Sladić, bh. meteorolog, oglasio se na svom Facebook profilu gdje je sa javnošću podijelio informaciju o pljuskovima sa grmljavinom koji se očekuju večeras u...

Vijesti

Nakon što je talentovana Tuzlanka, Belma Huseinefendić svojom pjesmom  „ŠIBAM DALJE“ i cover obradom „Odakle sam ja“ napravila pomamu, odlučila se na objavu novog...

Biznis

Vjeruje se da će niskotarifni prevoznik Wizz Air obustaviti šest ruta iz svoje baze u Sarajevu tokom narednih mjeseci. Kompanija je prije više od...

Vijesti

U Velikoj sali Doma kulture Kakanj održana je jučer Akademija povodom 32. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj, a prisutnima se tim...