fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

Sergejev novi krug oko zemlje i lekcije roditelja koje ne blijede: I kada mislim da niko ne gleda – neko sve vidi

Sergej Ćetković je sve što se nalazilo u njegovom srcu opet stavio na sto, pred publiku.

Već dvije i po decenije kofer je punio postepeno, a u njemu je bilo mjesta za toliko uspomena, ljubavi i radosti, tuge, melanholije…

Nakupilo se toliko toga da srce više nije moglo da izdrži, a da ne progovori.

U Sergejevom slučaju, zna se to još odavno, srce automatski pretvara tajne u pjesme za vječnost.

Na novom albumu “Kofer” ima ih sasvim dovoljno da budu zadovoljne sve generacije, svi temperamenti, svi koji su željni najljepše muzike.

Album im je svojevrsna nagrada za višegodišnje čekanje i odgađanja premijere, no Sergej je najmanje kriv za kašnjenje.

Svjesni smo šta se sve dešavalo u godinama za nama. Vrijeme je majstorsko rešeto, a i ovog puta se pokazalo da čovjek planira, no neka viša sila zapravo kroji odluke.

Tako je album čekao 2024, a prvi utisak publike je da se čekanje isplatilo.

Zna to i Sergej, jer je i dalje jedan od onih koji publiku pažljivo sluša, recimo, kao marljivi učenik omiljenog nastavnika.

“Vrijeme je najbolji učitelj, a čovjek se uči dok je živ. Uprkos svemu kroz što smo prošli u posljednjih nekoliko godina, naučio sam da čovjek sa sigurnošću ništa ne može isplanirati. I ranije sam govorio da vjerujem da sve ima svoje vrijeme i mjesto, pa tako i moja muzika. Mislim da je tajming izlaska novog albuma bio odličan, a pozitivni komentari su samo potvrdili da je vrijedjelo čekati”, priča Sergej za CdM.

Uz osam novih pjesama, na albumu se nalaze i četiri “stare”, koje je Sergej ranije predstavio publici.

Jedna od njih je i pjesma “Kofer”, kapitenska.

Neki kažu – dobri stari Sergej, drugi dodaju – svježiji i zreliji, dižu glas i oni koji smatraju da je ovo nešto modernije ruho.

Kakav god da je, to je Sergej. Lako ga je prepoznati.

“Raduje me to što nisam dozvolio da me vrijeme i izazovi koje ono nosi promijene pred licem moje publike. Ostao sam isti onakav kakvog su me upoznali prvog dana, samo, priznajem, zreliji i svakog dana svjesniji odgovornosti koju su mi dali. Bez lažne skromnosti, foliranja i kalkulacija – posvećen isključivo i samo muzici”, ističe Sergej.

Ljubav je već 25 godina Sergejeva lična karta.

Kritičari bi se možda pozvali na argument u vezi sa izlizanom pločom, ali je činjenica da muzika najčistije prostruji kroz vene baš kada je ljubavna.

Sve dok je prava i čista kao gola istina – može li ljubav ikada dosaditi čovjeku?

Zvučaće kao otrcano, ali – stoji li između ljubavi i muzike u Sergejevoj karijeri ogroman znak jednakosti?

“Ljubav je bila i ostala pokretač svega i nepresušan izvor energije, a čini mi se da je muzika njen najčistiji i najdirektniji kanal do srca. Prvo moraš voljeti ono što radiš i moraš ga raditi sa puno ljubavi i biti beskrajno zahvalan na tome što radiš ono što voliš. Ljudi provedu život tražeći se u raznim stvarima i tek kad prođe shvate da su ga uzalud potrošili. Zato mislim da nikada nije kasno započeti nešto novo, nešto što će vas pokrenuti i udahnuti život, a svaki novi dan je samo blagoslov i nagrada za to”, smatra Sergej.

(Express / CDM)

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

BiH

Podsjećati i opominjati, cilj je i poruka ilustratora i strip crtača Admira Delića, producenta na Al Jazeeri Balkans, koji već godinama ilustracijama prikazuje strahote...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...